Η σχεδιαζόμενη πολιτική κοινωνικής ένταξης των Ρομά, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ειδικής Γραμματείας, καθώς και η ενεργοποίηση συγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων δράσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και σε εκπροσώπους των Περιφερειών και των Διαχειριστικών Αρχών τους, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι, πριν από τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, το κράτος δεν είχε εικόνα για την κατάσταση των καταυλισμών και των οικισμών. «Με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας, χαρτογραφήσαμε 371 οικισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα. Ξέρουμε πλέον σε κάθε Περιφέρεια πόσοι καταυλισμοί υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, με κάθε λεπτομέρεια» διευκρίνισε η ίδια.
«Τους κατατάξαμε σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης επικεντρώνουμε την προσοχή μας και δίνουμε προτεραιότητα. Γνωρίζουμε πλέον ότι σε κατάσταση εξαθλίωσης βρίσκονται 70 οικισμοί σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν με συνέργεια της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και των δήμων» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δράσης της Ειδικής Γραμματείας συνοψίζονται στην εξάλειψη των ακραία υποβαθμισμένων καταυλισμών και θυλάκων, στη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής, αλλά πλήρους κοινωνικής ένταξης των κατοίκων, με έμφαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγεία και στην ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που να λειτουργούν ως πρότυπα.
«Συγκροτήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την προσωρινή μετεγκατάσταση, ώστε να ακολουθηθούν ορισμένοι κανόνες. Οι οικισμοί δεν θα είναι γκέτο, θα βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό και θα διαθέτουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους δήμους. Οι δήμοι προσφέρουν την έκταση. Εμείς στο υπουργείο, στην Ειδική Γραμματεία Ρομά, με ένα σύνολο τεχνικών συμβούλων, κάνουμε τα σχέδια της μετεγκατάστασης. Στη συνέχεια, δίνουμε στον δήμο όλα τα σχέδια έτοιμα– πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές -για δημοπράτηση. Είμαστε ήδη έτοιμοι για την Άμφισσα. Θα μετεγκαταστήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε εξαθλίωση πολύ γρήγορα. Με ταχύτατους ρυθμούς» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι, για κάθε συνοικισμό που μετεγκαθίσταται, θα εκδίδεται σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο σχέδιο γενικής διάταξης οικισμού.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, η υλοποίηση των σχεδίων, αν χρειαστεί, θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα περιμένουμε χρόνια, για να μετεγκαταστήσουμε τους Ρομά και να τους βγάλουμε από την εξαθλίωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ακόμη μία καινοτόμα δράση στην οποία προχωράμε, είναι τα πολύκεντρα. Πρόκειται για προκατασκευασμένους οικίσκους, όπου τα παιδιά μπορούν να πλένονται και να ντύνονται, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά και να παρέχονται δράσεις ολιστικές για τη νεολαία. Τα πολύκεντρα τοποθετούνται σε οικόπεδο του δήμου ή κάποιου φορέα που το παραχωρεί γι’ αυτήν τη χρήση. Όλο το θεσμικό πλαίσιο είναι σε ισχύ» δήλωσε η κ. Φωτίου.
Τέλος, είπε ότι οι δράσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα. «Η ελπίδα μας είναι τα παιδιά. Η νέα γενιά των Ρομά. Γι’ αυτό, με ενδιαφέρουν πολύ οι δράσεις εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι προϋπόθεση, για να λάβει ο δικαιούχος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), είναι να παρακολουθεί το παιδί του την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αλλιώς, χάνει το ΚΕΑ. Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να συνδεθεί με το «My School», ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιο παιδί σταματά το σχολείο. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, γνωρίζουμε ότι ήδη καταγράφεται τεράστια αύξηση της παρακολούθησης των παιδιών Ρομά στο σχολείο. Όλα αυτά είναι μέτρα που θεωρούμε ότι θα φέρουν τους Ρομά σε μία νέα σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ήδη τα έχει αγκαλιάσει η κοινότητα των Ρομά» σχολίασε η κ. Φωτίου.