Με ανατροπές και αλλαγές της τελευταίας στιγμής οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου προχώρησε στην απόσυρση άρθρων αλλά και σε επιπρόσθετες αλλαγές σε συγκεκριμένες διατάξεις. Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν στα εξής:
Με νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 35 για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά από την διαπίστωση 3 παραβάσεων, αποσαφηνίζεται ότι οι τρεις αυτές παραβάσεις αφορούν τρεις διαφορετικούς ελέγχους, και όχι τρεις διαφορετικές παραβάσεις από ένα έλεγχο.
Επίσης διευκρινίζεται ότι όταν μια επιχείρηση έχει πολλά καταστήματα σε ποιο από αυτά επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας.
Με νομοτεχνική βελτίωση στη Βουλή, η δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης αντί των δύο εργάσιμων ημερών όπως είχε ορισθεί στο αρχικό σχέδιο νόμου, θα υποβάλλεται εντός τεσσάρων εργάσιμων.
η υπουργός απέσυρε δική της τροπολογία σχετικά με την έννοια του δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος
Άλλη νομοτεχνική βελτίωση αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και τον αποκλεισμό των παραβατών από τις δημόσιες συμβάσεις.
Στις διατάξεις για την ενημέρωση και διαβούλευση (άρθρο 43) διαγράφεται η υποχρέωση να συνυπογράφεται το πρακτικό.
Aποσύρθηκε το άρθρο 45 του νομοσχεδίου που ακύρωνε τις ουσιώδεις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση εργοδοσίας και εργαζομένων .
Έτσι πια ο εργοδότης θα μπορεί να προβαίνει σε μεταβολές χωρίς να απαιτείται πρακτικό διαβούλευσης υπογεγραμμένο τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας όσο και από την πλευρά των εργαζομένων.
Σχετικά με τις διατάξεις για την διαταγή πληρωμής υπέρ του εργαζομένου για δεδουλευμένες αποδοχές, προστέθηκε νομοτεχνική βελτίωση η οποία προβλέπει όχληση του εργοδότη 15 ημέρες πριν την έκδοση διαταγής πληρωμής.
Επίσης αποσύρθηκαν από τροπολογία οι διατάξεις για την αποσαφήνιση του δόλου στο εργατικό ατύχημα.
Τέλος, δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες: 1231/83 και 1232/84 οι οποίες αφορούσαν στην «Επίσχεση εργασίας σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την καταβολή του μισθού» και την «Παράσταση πολιτικής αγωγής για δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημίωση απόλυσης».
Οι μεταβολέςστο εργασιακό νομοσχέδιο προκάλεσαν την έκρηξη της αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για έναν «εσμό ψευτών» και τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση να επιτίθεται στην κ. Αχτσιόγλου λέγοντας: «Είστε ψεύτες. Μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε πάρει την έγκριση της Τρόικας, αλλά τώρα αποσύρετε τις εμβληματικές σας διατάξεις»