Αμεσα μπαινει σε εφαρμογή το νεο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους. Οι τρεις βασικοί άξονες του κοινωφελούς προγράμματος 8μηνης διάρκειας, πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινούνται οι αιτήσεις των δήμων για εργαζομένους, είναι τα διακριτά έργα και οι μετρήσιμες παρεμβάσεις, δηλαδή θα πρέπει να γίνεται μια ακριβής καταγραφή των αναγκών, των χώρων, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που θα χρειαστούν, ο απολογισμός και η αξιολόγηση του τελικού έργου.
Οι προσληφθέντες αναμένεται να απασχοληθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κτιριακές υποδομές δήμων, πάρκα, δημοτικές βιβλιοθήκες, έργα περιβάλλοντος και ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών. Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα, δεν αποκλείονται ειδικότητες, αλλά θα επιλέγονται ανάλογα τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου.
Μέσω του προγράμματος οι προσληφθέντες θα εργάζονται τέσσερις ημέρες και την πέμπτη ημέρα θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό σεμινάριο εκμάθησης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σεμινάριο κατάρτισης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τότε θα εργάζονται και την πέμπτη ημέρα.
Τα κριτηρια και η μοριοδοτηση
Η μοριοδότηση των εργαζομένων θα γίνεται με βάση τους μήνες ανεργίας (από 60 μήνες και πάνω), την εντοπιότητα, την οικογενειακή κατάσταση τους, αν εργάζεται ο/η σύζυγος, οικονομικά κριτήρια, η ηλικία, αν είναι ΑΜΕΑ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Στην συνεδρίαση διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες και ενστάσεις σχετικά με την επιλογή των δήμων που μπήκαν στην πρώτη και δεύτερη φάση του προγράμματος. Ωστόσο, η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα πείραμα. «Η υποστήριξη των ανέργων γίνεται όταν υπάρχουν δουλειές» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.