Στην κατάρτιση σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας προχώρησε η Κομισιόν τη στιγμή που οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια.
Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα οκτώ χρόνια, με τον αριθμό της ανεργίας να αποτελεί ρεκόρ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε τρεις πυλώνες, προβλέπονται σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα La Stampa, δράσεις, δηλαδή προσαρμογές στον κατώτατο μισθό, ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Η Κομισιόν δίνει έμφαση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, προτείνοντας κίνητρα για τις προσλήψεις νέων από τις επιχειρήσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Εργασίας από την άλλη πλευρά αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, για την καταπολέμηση της ανεργίας νέων και στην Ελλάδα. «Ζητάμε νέους για να μπουν στην αγορά εργασίας, συμβουλευτείτε το Eures», δηλώνει η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εμφανίζεται μάλιστα πρόθυμη εκτός από την Ελλάδα να βοηθήσει και άλλες χώρες με ποσοστό νεανικής ανεργίας όπως η Ισπανία, καθώς η γερμανική οικονομία ανθεί.
«Στη Γερμανία», όπως δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας και οι ανάγκες μας για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνονται εξ αιτίας της συρρίκνωσης του ενεργού πληθυσμού».
Εξήγγειλε μάλιστα ότι το υπουργείο της θα διερευνήσει τη δυνατότητα να φέρει στη χώρα νεαρούς καλά καταρτισμένους άνεργους από γειτονικά κράτη, έτσι ώστε, από τη μια οι εδώ επιχειρήσεις να έχουν όφελος, και από την άλλη οι νέοι να μπορέσουν επιτέλους να ξεκινήσουν ένα επάγγελμα.
Όταν κάποτε επιστρέψουν, υπογράμμισε, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη Γερμανία στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η ανεργία των νέων στη Γερμανία και στην Αυστρία ανέρχεται στο 8%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και χρόνια, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα και την Ισπανία αγγίζει το 50%.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και υποψήφιοι με κακούς βαθμούς έχουν στη Γερμανία καλύτερες δυνατότητες εισόδου σε επάγγελμα από ότι παλαιότερα. Το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ισπανία, όπου κάθε δεύτερος υποψήφιος κάτω των 25 χρόνων και παρά την πανεπιστημιακή μόρφωση και τον υψηλό βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ίδια κατάσταση στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο» τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτήν την περίοδο η νεολαία στην Ευρώπη νοιώθει σαν να μοιράζεται δύο διαφορετικούς κόσμους και υπό αυτές τις συνθήκες τα βλέμματα πέφτουν σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που η οικονομία ανθεί».
Απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να μπουν στην ευρωπαϊκή πύλη EURES για την επαγγελματική κινητικότητα, όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την εύρεση εργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, όπου χιλιάδες επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως νέους για θέσεις μαθητείας, η υπουργός καλεί τους επιχειρηματίες να δηλώσουν τον αριθμό των θέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία Αναζήτησης Εργαζομένων από το εξωτερικό και με τη στοχευμένη αναζήτηση συναδέλφων από άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορεί να βρεθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι από τη Βαρκελώνη ή τον Πειραιά.
ΠΗΓΗ: ΝΕWS247