Αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο υγείας και μεγάλες ευκαιρίες για απασχόληση στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εντός της ΕΕ, λόγω γήρανσης του πληθυσμού αποκαλύπτει έρευνα της Κομισιόν. Καταγράφει σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας το 2012 συγκριτικά με 1 χρόνο πριν.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι το εργατικό δυναμικό είναι σχετικά νέο σε ηλικία και μόνο το 21% έχει ηλικία άνω των 50 ετών, αναλογία που αυξάνεται σε 31% για τους επαγγελματίες υγείας. Το 5% έναντι 7% κοινοτικού μέσου όρου είναι μετανάστες.
Αναφέρεται ότι η απασχόληση στην ΕΕ στον εν λόγω τομέα αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ετησίως μεταξύ 2008 και 2012. Αυτό οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού, της προόδου της τεχνολογίας και των θεραπειών, καθώς και στις προσδοκίες των πολιτών που επιθυμούν την παροχή υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας και περισσότερη έμφαση στην προληπτική φροντίδα.
Το 2012 έγιναν περίπου ένα εκατομμύριο προσλήψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης:
* Τα πρωτεία έχει η παροχή ατομικής φροντίδας.
* Έπεται ο κλάδος των νοσηλευτών και οι μαίες.
* Ακολουθούν οι τεχνικοί του ιατρικού και φαρμακευτικού κλάδου.
* Στην λίστα ενδιαφέροντος βρίσκονται και άλλοι επαγγελματίες συναφών κλάδων της υγείας, π.χ. οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές.
«Μεσοπρόθεσμα, οι νοσηλευτές και οι μαίες έχουν τις πλέον ελπιδοφόρες προοπτικές απασχόλησης» αναφέρει η Επιτροπή.
Η ανάλυση των κύριων τάσεων όσον αφορά τους νοσηλευτές και τις μαίες στο πλαίσιο του πανοράματος δεξιοτήτων της ΕΕ δείχνει ότι στην αναντιστοιχία αυτή συμβάλλει μια σειρά από παράγοντες: ανεπαρκής αριθμός εκπαιδευμένων νοσηλευτών, παγκόσμιος ανταγωνισμός για την πρόσληψη νοσηλευτών, σημαντική ζήτηση για την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού, καθώς αυξανόμενος αριθμός νοσηλευτών και μαιών πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης, υψηλά ποσοστά καταπόνησης, αποδοχές και όροι εργασίας, καθώς και απροθυμία εκτέλεσης σκληρής σωματικής εργασίας.
Το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης κενών θέσεων εργασίας είναι ένα τριμηνιαίο δελτίο που δημοσιεύεται από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.