Κρίσιμη συνάντηση έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντικείμενο την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Η εργοδοτική πρόταση προβλέπει μειώσεις μισθών από 7% έως 10% με ταυτόχρονη κατοχύρωση του 13ου-14ου μισθού και των επιδομάτων και τη δέσμευση να μην γίνουν απολύσεις.
Όπως μεταδίδουν τα ΝΕΑ, αν και η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο – μαζί με τη μετενέργεια – θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2013, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θεώρησαν καλύτερο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν τώρα που υπάρχει μία σύμβαση σε ισχύ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ραγδαίας μείωσης των μισθών.
Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιμένοντας, όπως λένε, τους εργοδότες να ανοίξουν εκείνοι πρώτοι τα χαρτιά τους.
«Θέλουμε να αποφύγουμε τον εκφυλισμό των κλαδικών συμβάσεων. Η κατάσταση στην αγορά σίγουρα δεν είναι όπως πέρυσι και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι, αν και οι δυο πλευρές αναλογιστούν την κατάσταση που επικρατεί, θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και για τις δυο πλευρές», είπε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Ο κλάδος του εμπορίου απασχολεί περίπου 700.000 εργαζομένους και η κλαδική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο αποτελεί τη μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.
«Εκτιμούμε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα δώσει ένα μήνυμα στο σύνολο της αγοράς. Στόχος είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα να επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι, άλλωστε, και οι πελάτες της αγοράς. Οι πραγματικές συνθήκες επιβάλλουν να ξεκινήσει τώρα αυτή η συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.
Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με κίνδυνο φυσικά να χαθούν και οι θέσεις εργασίας, δίνοντας ως παράδειγμα το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με μέσο όρο πτώσης τζίρου 30% έως 45% για το 2011.