Τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση, μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τονίζοντας ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη αναπτυξιακών προοπτικών είναι η ανεργία και η ρευστότητα. «Η βάση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πηγάζει, ως επί το πλείστον, από δομικά προβλήματα της οικονομίας και από εσφαλμένες νοοτροπίες και πολιτικές, οι οποίες ίσχυαν για πολλά έτη», δήλωσε ο κ. Λαμπρινόπουλος, προσθέτοντας ότι η έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας πρέπει να είναι οδηγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κράτους.
«Για το πρόβλημα της ανεργίας, η πρόταση της ΕΕΔΕ συνίσταται στην «επιδότηση της εργασίας», επισήμανε ο κ. Λαμπρινόπουλος, συμπληρώνοντας ότι για την υλοποίηση της πρότασης απαιτείται η αποδοχή από πλευράς κοινωνικών εταίρων και η συνδρομή της Πολιτείας στο να νομοθετήσει ανάλογα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης, όπως διευκρίνισε, είναι τα εξής: Δεν επιβαρύνεται ούτε η εργοδοσία ούτε το κράτος, πριμοδοτείται η κάθε θέση εργασίας από τις εργοδοτικές εισφορές δύο εργαζομένων, οι νέοπροσληφθέντες (άνεργοι) πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές. Τόνισε δε ότι το ασφαλιστικό σύστημα, με αυτό τον τρόπο, δεν επιβαρύνεται περαιτέρω, καθώς ο συνολικός αριθμός των μη αποδιδόμενων εισφορών είναι ίσος με το σύνολο των εισφορών, που δεν αποδίδονται από τους ανέργους σήμερα.
Όπως ανέφερε, η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τριετής και θα μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες, που θα ενήμερες ασφαλιστικά, ακόμη και με διακανονισμό, ενώ η μόνη υποχρέωση των εταιριών είναι ότι για κάθε απόλυση θα χάνουν το δικαίωμα της απαλλαγής των εισφορών.
[quote_left] Για το πρόβλημα της ανεργίας, η πρόταση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων συνίσταται στην «επιδότηση της εργασίας [/quote_left]
Όσον αφορά τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Λαμπρινόπουλος επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ 2007- 13 παρουσιάζει, μέχρι σήμερα, απορροφητικότητα περίπου 22%, καταλήγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν οδοί αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ ταχύτερα και σε χώρους ή με διαδικασίες, που δεν προβλέπονται σήμερα.
Αναφερόμενος, στη βελτίωση ρευστότητας της οικονομίας, μέσω ενίσχυσης του τραπεζικού δανεισμού, πρότεινε την εναλλακτική χρησιμοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, μέσω της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η οποία, στη συνέχεια, θα χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΙΒ θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή χρηματοδότησης προσαυξημένης κατά 100% του ποσού των εγγυήσεων, που θα λάβει, δηλαδή για 5 δισ. ευρώ εγγυήσεις να δεσμευτεί για συνολική χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ, πιθανόν με την προϋπόθεση ότι οι εγγυήσεις απορροφούν τις πρώτες ζημιές, σε περίπτωση αδυναμίας των τραπεζών να αποπληρώσουν τη χρηματοδότηση της ΕΙΒ.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινόπουλος, η ΕΕΔΕ δεσμεύεται να ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία σε όλη τη χώρα, που θα έχει ως σκοπό να εμπεδωθούν οι αρχές της επιχειρηματικότητας και της εργασιακής συνέπειας. «Η ΕΕΔΕ επιδιώκει να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να θέσουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Επίσης, η συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, με στόχο την επίτευξη συναίνεσης για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, καθώς και η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως κράτους στο εξωτερικό, είναι άμεσες προτεραιότητες για την ΕΕΔΕ», υπογράμμισε ο κ. Λαμπρινόπουλος.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή