Κι ενώ η ανεργία στις νέες γυναίκες που έχουν κατάρτιση ξεπερνά σε ποσοστό στη χώρα μας το 50%, ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση του «ψηφιακού αναλφαβητισμού» στις Ελληνίδες θα μπορούσε να έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα το 20% των θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και αφορούν τομείς τεχνολογίας, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών δεν καλύπτονται από την εσωτερική αγορά, την ίδια στιγμή που παρατηρείται μείωση της συμμετοχής των γυναικών σε αντικείμενα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως πχ τον προγραμματισμό, τη φυσική, τα μαθηματικά, τη μηχανική.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT) και ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, υπάρχει αυτή την στιγμή μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ, ICT), τάση η οποία βαίνει επιδεινούμενη με την πάροδο του χρόνου.
Παράλληλα υπάρχει ευκαιρία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ΕΕ και ιδιωτικών φορέων (Οκτώβριος 2013) προσελκύοντας περισσότερες γυναίκες σε ψηφιακά επαγγέλματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ της ΕΕ κατά 9 δισ. ευρώ.
Μόνο στην Ευρώπη, προβλέπεται πως θα υπάρξουν περίπου 900.000 κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο των ΤΠΕ μέχρι το 2015, οι οποίες δύσκολα θα καλυφθούν με τα σημερινά δεδομένα και η ΕΕ (Grand Coalition for Digital Jobs) ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τι προτείνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τις Γυναίκες και την Τεχνολογία (ECWT), ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ για την αντιμετώπιση του γυναικείου ψηφιακού αναλφαβητισμού και την προστασία της εργαζόμενης μητέρας στην Ελλάδα;
«Προτείνουμε την στήριξη με κάθε μέσο την αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού των γυναικών τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην ελληνική Περιφέρεια», αναφέρει η κ. πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ κ. Αναστασία Μάνου. «Θεωρώντας κορυφαίο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το κοινό και ιδιαίτερα τις γυναίκες να στραφούν συστηματικά στους τομείς πληροφορικής, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών είτε είναι επαγγελματίες να εκπαιδευτούν σε αυτούς είτε επιχειρηματίες να αναζητήσουν τρόπους αξιοποίησης τους είτε άνεργες ή νέες στην αγορά εργασίες.
Οι γνώσεις λοιπόν στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για τις γυναίκες, δεν αποτελούν απλά «τυπικό προσόν» ή «προαπαιτούμενο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας ή τη βελτίωση της θέσης τους σε αυτήν. Δεν είναι μία ακόμη επιλογή για τις γυναίκες, αλλά ένα «must», το «ψηφιακό must» για όλες τις γυναίκες που πρέπει να «μιλούν» και να «ακούγονται» γενικότερα.
Η καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που έχουμε στην Ελλάδα (το 2012 o πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε κατά 5,5% (τοις χιλίοις), τη στιγμή που ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2% (Eurostat Νοεμβρ.2013) είναι στόχος, για τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες αλλά η οικονομική συγκυρία τις εμποδίζει, για τους εργαζόμενους-εργαζόμενες που χρειάζεται να γίνουμε περισσότεροι, να αυξηθούμε, για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα για την πολιτική μας ύπαρξη».
To child minding
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΔΕ καταθέτει στο τραπέζι προς διαβούλευση την ανάγκη να βρεθούν τρόποι, επαγγέλματα, συνέργειες που θα επιτρέψουν τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας μέσα από τη διατήρηση των σύνθετων ορών εργασίας της γυναίκας εργαζόμενης. «Και προς επίρρωση του ανωτέρω καταθέτουμε μια από τις σκέψεις προτάσεις μας και αφορά ένα –άγνωστο- σήμερα στην Ελλάδα επάγγελμα, όρος τους child minders και αποτελούν μία σημαντική κατηγορία παρόχου υπηρεσιών νηπιακής φροντίδας, η οποία τα τελευταία χρόνια συνιστά κύρια επιλογή για τους γονείς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου εκεί συναντάται με την ονομασία ‘daycare providers’.
Ενδεικτικά περιγράφουμε το child-minding που αποτελεί μία ευέλικτη, οικονομικά προσιτή, αλλά και καλής ποιότητας υπηρεσία φύλαξης και φροντίδας. Η ανάπτυξη και υποστήριξη της επιλογής αυτής μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ισχυρά κοινωνικό-οικονομικά οφέλη, αλλά και να προστατεύσει τις ομάδες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση, όπως είναι οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι γυναίκες, μέσω της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης και επαγγελματικής ανέλιξης”.
Ενδεικτικά αναφέρεται εδώ ότι στην Ιρλανδία, περίπου 50.000 παιδιά κάνουν χρήση υπηρεσιών από τέτοιους παρόχους, ενώ στη Γαλλία πάνω από το 18% των παιδιών ηλικίας κάτω από 3 ετών εξυπηρετούνται από αυτούς (Goodbody Economic Consultants, 2011, Europa, 2013).
Πηγή: newmoney