«Φτιαγμένες» από άνεργες μητέρες, που γνωρίζουν καλά τα αδιέξοδα της ανεργίας και της ευθύνης που συνεπάγεται μια οικογένεια, προσφέρουν μια ανάσα σε εκείνους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, που είτε εργάζονται, είτε αναζητούν εργασία, ωστόσο η καθημερινότητα των οικογενειών τους και η έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου από γονείς και φίλους, δεν τους επιτρέπουν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους για λίγες ώρες, ώστε να περιμένουν στην ουρά του ΟΑΕΔ, να επισκεφθούν έναν σύμβουλο εργασίας, να αναπτύξουν μια δυναμική με στόχο να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
«Πρόσφατα δημιουργήθηκε σε περιοχή της Αττικής ένα δίκτυο από άνεργες μητέρες που ήρθαν κοντά η μία στην άλλη καθώς τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Έτσι αποφάσισαν να προτείνουν σε εργαζόμενες μητέρες να αναλάβουν εκείνες τη φύλαξη των παιδιών για κάποιες ώρες. Κάτι αντίστοιχο προωθείται και στη Θεσσαλονίκη όπου δημιουργείται μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που θα προσφέρει φύλαξη παιδιών ή ηλικιωμένων αλλά και άλλες υπηρεσίες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κοινωνική ανθρωπολόγος και σύμβουλος εργασίας Χαρούλα Μανάβη, η οποία ασχολείται και η ίδια με την παροχή συμβουλευτικής σε μονογονείς, στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Μόνη Γενιά», στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά.
Η κ. Μανάβη τονίζει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν αρχικά διέξοδο στην ανεργία των μονογονέων καθώς πρωτότυπες δράσεις εφαρμόζονται μέσα από το θεσμό των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά προσφέρουν ευελιξία και σε όσους εξυπηρετούν διότι μπορούν να δημιουργηθούν νέες δομές, στα πρότυπα των παιδικών σταθμών, που δεν είναι, ωστόσο, δεσμευτικές για όλη τη σχολική χρονιά και προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, βολικά ωράρια για τους γονείς και προσιτές τιμές για τις εν λόγω υπηρεσίες.
Το «προφίλ» των μονογονέων
Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το «προφίλ» των μονογονέων με τους οποίους έχει έρθει σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της παροχής συμβουλευτικής μέσω του προγράμματος «Μόνη Γενιά» για την προώθηση στην απασχόληση άνεργων αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, η ίδια αναφέρει αρχικά ότι υπό τον όρο αυτό εκπροσωπούνται άνθρωποι που έχουν χωρίσει, που έχουν χάσει τους συντρόφους τους λόγω θανάτου ή ατυχήματος αλλά και άτομα που, είτε από επιλογή είτε όχι, έχουν παιδιά εκτός γάμου. Πρόκειται για γυναίκες στην πλειονότητά τους αλλά και άνδρες, που πολλές φορές δεν διαθέτουν άτυπα δίκτυα φίλων ή γνωστών και δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ξεπεράσουν την κατάσταση της ανεργίας και το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται μια οικογένεια. «Τους είναι δύσκολο να ξεκινήσουν κάτι από την αρχή ενώ δεν μπορούν να διασφαλίσουν και την παραμονή των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό, δεδομένου, για παράδειγμα, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μέσω ΕΣΠΑ για μονογονείς που δεν εργάζονται» προσθέτει.
Κατά την κ. Μανάβη νομικά η μονογονεϊκή οικογένεια είναι μια κατοχυρωμένη μορφή οικογένειας και σε κοινωνικό επίπεδο είναι πια αναγνωρισμένη, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι οι φορείς προνοούν για τις ανάγκες της. Τη στιγμή δε που ένας μονογονέας πρέπει να αναπτύξει μια δυναμική για να έχει πρόσβαση στην εργασία, δεν υπάρχει πάντα ένα δίκτυο που να μπορεί να τον υποστηρίξει ώστε να κινητοποιηθεί. Πολλές φορές, μάλιστα, προκύπτουν δυσεπίλυτα ζητήματα αν κάποιος γονιός δεν έχει την αποκλειστική μέριμνα για τη φροντίδα των παιδιών του επειδή δεν έχει εκδοθεί ένα διαζύγιο, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για τις σχετικές διαδικασίες, επειδή δεν είναι διαδεδομένη η πληροφόρηση για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσφέρουν υποστήριξη.
Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες προσλήψεων, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο η πληροφορία ότι κάποιος αποτελεί αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας, με παιδιά και περιορισμένες δυνατότητες φύλαξής τους. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν μέσα στην αγωνία, έχουν όλη την ευθύνη της οικογένειας και των παιδιών, της επιβίωσής τους της διαπαιδαγώγησής τους. Βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της ανεργίας, την ώρα που τα έξοδα «τρέχουν» και η συνολική συνθήκη από μόνη της δημιουργεί δυσκολίες» σχολιάζει η κ. Μανάβη.
Η αναπτυξιακή σύμπραξη «Μόνη Γενιά»
Ένα κομμάτι από αυτό το βάρος έχει αναλάβει να επωμιστεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Μόνη Γενιά». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Αποτελεσματικότητας, Ποιότητας και Οργάνωσης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Ελπινίκη Βουτσά, μέσω του προγράμματος αυτού επιχειρείται η προώθηση στην απασχόληση εκατό ατόμων, είτε μέσω της εργασίας τους σε επιχειρήσεις που θα υποδείξει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, είτε μέσω της δημιουργίας των δικών τους επιχειρήσεων.
«Έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της παροχής συμβουλευτικής, της κατάρτισης και επιμόρφωσης των ωφελούμενων σε αντικείμενα όπως οι νέες τεχνολογίες, οι πωλήσεις, η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και θα ακολουθήσει το στάδιο της απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας» σχολιάζει η κ. Βουτσά.
Σε ό,τι αφορά τις γνώσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες σε μονογονείς για να αναπτύξουν μια κινητικότητα στον τομέα της εργασίας, η κ. Μανάβη επισημαίνει, από την πλευρά της, την ανάπτυξη επαγγελματικής ωριμότητας (ώστε να αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει τον στόχο της σταθερής εργασίας για μια ζωή), την απόκτηση δεξιοτήτων (ξένες γλώσσες, επιμόρφωση, δια βίου μάθηση, χρήση υπολογιστών κ.α.), την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων (γνωστοποίηση μέσα από κάθε ευκαιρία της προσπάθειας εύρεσης εργασίας), την αναζήτηση της σωστής πληροφόρησης μέσα από κάθε φορέα αλλά και από το διαδίκτυο αλλά και την εξάσκηση σε ομαδικές δραστηριότητες και επαγγελματικές συνεργασίες.
Πηγή: AMΠE