Ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι η κύρια αποστολή που αναθέτουν οι Ευρωπαίοι στις κυβερνήσεις τους, ακόμη και στις χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ανέργων, όπως η Γερμανία, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη του ινστιτούτου GfK Verein που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με 37%, η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι και φέτος η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση «ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πιο επείγοντες στόχοι που πρέπει να επιτύχει η χώρα σας;» η οποία τέθηκε σε 13.300 πρόσωπα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής με τίτλο «Οι προκλήσεις της Ευρώπης 2013».
Εννέα χώρες (η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Σουηδία) βάζουν την ανεργία στην κορυφή των ανησυχιών τους, αλλά με πολύ διαφορετικές βαθμολογίες. Στην Ισπανία και τη Γαλλία, 72% και 69% των ερωτηθέντων αντιστοίχως ανέφεραν αυθόρμητα αυτό το πρόβλημα, έναντι 24% στη Βρετανία, για παράδειγμα.
Μόνον η Ρωσία και η Ολλανδία θεωρούν σημαντικότερες άλλες προκλήσεις, αντιστοίχως τον πληθωρισμό/αγοραστική δύναμη και την οικονομική σταθερότητα.
Οι Γερμανοί βάζουν κι αυτοί την ανεργία στην πρώτη θέση (32%) των ανησυχιών τους, μπροστά από τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη (29%), παρόλο που το ποσοστό ανεργίας τους, που ανέρχεται σε 6,8%, πολλοί γείτονές τους το ζηλεύουν. Ωστόσο αυτό το ποσοστό του 32% είναι ιστορικά χαμηλό, αφού το 2010 ήταν 66% και το 2006 ήταν 80%.
Συνολικά οι Γερμανοί αποκαλύπτονται ως οι πιο «ανήσυχοι» από τους Ευρωπαίους, αφού αναφέρουν αυθορμήτως 2,5 «επείγοντα προβλήματα» κατά μέσο όρο, έναντι 2 για το σύνολο του δείγματος και 1,2 για τους Σουηδούς, οι οποίοι είναι οι πιο αισιόδοξοι.
Μεταξύ των άλλων προβληματικών που περιλαμβάνονται φέτος στο τοπ 10 των ευρωπαϊκών προβλημάτων, περιλαμβάνονται ο τομέας των ακινήτων με 10% (στη Ρωσία το ποσοστό φτάνει το 22%), η κυβερνητική αστάθεια με 9% (22% στην Ιταλία και 21% στο Βέλγιο) ή η διαφθορά με 7% (27% στην Ισπανία).
Το ινστιτούτο περιέλαβε επίσης φέτος για πρώτη φορά στη δημοσκόπηση την Ιρλανδία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στην Ευρωζώνη. Η απασχόληση έρχεται κι εκεί πρώτη μεταξύ των ανησυχιών, αλλά με το σχετικά χαμηλό ποσοστό του 25%.