Το ποσό των 160-180 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελλάδα τη διετία 2014- 2015 για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών, από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχεδιάζει μια δυναμική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα υπόλοιπα των διαρθρωτικών Ταμείων των ετών 2014 -2017, για ειδικές δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Αποφασίστηκε, επίσης, η επιτάχυνση και η εμπροσθοβαρής εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ για το «Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων», με στόχο η υλοποίησή του να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων αφορά κυρίως σε ευρωπαϊκές περιφέρειες με ποσοστά ανεργίας στους νέους που ξεπερνούν το 25%. Ως εκ τούτου, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα λάβει από 160 – 180 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015. Όπως σημειώνουν, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν ισχύσει κλιμακωτή χρηματοδότηση (ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας), την οποία διεκδικεί η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα, διέθεσε ποσό της τάξεως των 155 εκατ. ευρώ προσφέροντας εργασία σε περίπου 45.000 νέους έως 29 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2013, στην Ελλάδα καταγράφηκαν περίπου 410.000 άνεργοι νέοι.
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τόνωση της απασχόλησης αποτελούν προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόγραμμα της ανεργίας. «Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Για αυτό το λόγο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της ΕΤΕπ και ειδικότερα αποφασίζοντας να χρησιμοποιηθεί το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, για τη στήριξη της δανειακής ροής στην οικονομία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για αύξηση των πιστωτικών της δραστηριοτήτων στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40%, για το διάστημα 2013-2015. «Προς τον σκοπό αυτόν, η ΕΤΕπ έχει ήδη εντοπίσει νέες δυνατότητες δανειοδότησης ποσού άνω των 150 δισ. ευρώ που καλύπτει μια δέσμη κρίσιμων προτεραιοτήτων, όπως η καινοτομία και οι δεξιότητες, η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, η αποδοτικότητα των πόρων και οι στρατηγικές υποδομές».