Προσπάθεια να περισωθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ήταν προγραμματισμένο για την απασχόληση 400.000 ανέργων στους δήμους αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά την «κόκκινη κάρτα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να απορροφήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περισσότερους από 50.000 έως 80.000, κάνει η κυβέρνηση.
Aυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, του υφυπουργού Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Βιρβιδάκη, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, του γενικού γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ. Βαρτζόπουλου, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γ. Γιαννούση, της γενικής γραμματέως Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννας Δαλλαπόρτα, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελου Ζαχαράκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση και η κοινωνική αναγκαιότητα για την άμεση ανακούφιση ανέργων που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, όπως θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα και έγινε η περιγραφή των μέχρι σήμερα ενεργειών γι’ αυτό το σκοπό. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε η υποβολή κοινής πρότασης προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύμφωνη γνώμη τους ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και η επεξεργασία της προβλεπόμενης από το νόμο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον προσδιορισμό του κανονιστικού πλαισίου εφαρμογής του νόμου.
Παράλληλα εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και για το έτος 2013-2014 με ανακατανομή πόρων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Διαπιστώθηκε επίσης, η επιτυχής υλοποίηση της πρόσφατης δράσης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας 45.000 άνεργων νέων έως 29 ετών», μετά και την έκδοση, σήμερα, των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης για 10.000 νέους στον τουριστικό τομέα.
Πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 που θα αφορά επιπλέον 75.000 άνεργους νέους στις αρχές του 2014. Προσδιορίστηκαν τέλος, συγκεκριμένοι τομείς προτεραιότητας (τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.) και εξετάστηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών από πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους.