Τη σειρά των αμερικανικών κολοσσών που επενδύουν σθεναρά στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας συμπλήρωσε σήμερα η Google ανακοινώνοντας το νέο επενδυτικό της πλάνο που αφορά τόσο στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του cloud, όσο και στην αναγκαία συνήθηκη του rescaling και upscaling.
Η «νέα σελίδα» που φιλοδοξεί η Google να ανοίξει στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλέπει τη δημιουργία ενός cloud region, ήτοι μίας υποδομής cloud για την αποθήκευση δεδομένων και εφαρμογών για τους πελάτες της Google. Παράλληλα, η Google προχωρά σε συνεργασία με την Deloitte ώστε να δημιουργηθoύν δύο κέντρα αριστείας (center of excellency) – το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Πάτρα – μέσω των οποίων θα προωθείται η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που θα στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη ενώ επεκτείνει και την συνεργασία της με το υπουργείο Πολιτισμού προχωρώντας σε μία δράση, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών με κοινωνικό αποτύπωμα.
Η επένδυση αναμένεται να εισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2030 και να δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα πάνω από 19.400 νέες θέσεις εργασίας.
«Ανακοινώνουμε επίσημα ένα ορόσημο στην ολοένα και αυξανόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Google», ανέφερε η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.
Περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030
Σύμφωνα με την Fox-Martin, το νέο cloud region από το Google Cloud «θα είναι δομημένο πάνω στην καλύτερη τεχνολογία που υπάρχει. Θα παράσχει μια πλατφόρμα που θα λειτουργήσει ως θεμέλιο ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σε όλους τους κλάδους. Η πλατφόρμα θα επιτρέψει σε όλους τους ελληνικούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα data τους, να ξεκλειδώσουν την αξία στα data τους, να στηρίξουν αποφάσεις που θα στηρίζονται στα data. Και αυτό θα καταστεί εφικτό καθώς η πλατφόρμα θα δίνει πρόσβαση στις πιο εξελιγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης».
Το στέλεχος της Google πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πραγματικά συνεργατικό χώρο εργασίας, με εργαλεία που θα ενώνουν τους ανθρώπους και θα τους βοηθούν να είναι πιο παραγωγικοί. Θα διασφαλίζει παράλληλα ότι τα δεδομένα, οι χρήστες και τα συστήματα θα είναι ασφαλή απέναντι σε κυβερνο-απειλές. Και σε όρους βιωσιμότητας, θα είναι ένα «καθαρό» cloud.
Η επένδυση αναμένεται να εισφέρει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2030 και να δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα πάνω από 19.400 νέες θέσεις εργασίας. «Με τη βοήθεια των τεχνολογιών της Google, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό οικοσύστημα ικανών ταλέντων για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες τεχνολογικές ανάγκες της χώρας αλλά και τις απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας», δήλωσε το στέλεχος της Google.
Κυρ. Μητσοτάκης: Σταθερή προτεραιότητά μας οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα cloud region στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι μια δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω από 2 δισ. ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο να δημιουργήσει γύρω στις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».
Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής είναι αδιαπραγμάτευτη και σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αναστέλλουν την φυγή των νέων, αλλά γιατί κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση, και αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης κεφαλαίων.
«Πρόκειται για μία διαρκή, προωθητική, μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικά, θα έλεγα, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής… Πάνω από 10 δισεκατομμύρια πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διοχετευτούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μέχρι τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες», είπε.
Αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το δημόσιο, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς να ανέβουν στο άλμα τεχνολογιών του μέλλοντος. «Big data, 3D printing, blockchain, internet of things, δίκτυα 5G: όλα αυτά πια αποτελούν μέρος της σημερινής μας πραγματικότητος. Ήταν έννοιες σε πολλούς άγνωστες μέχρι πρότινος, αλλά αποτελούν κεντρικούς άξονες των πολιτικών μας από δω και στο εξής».
Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς συνιστά ένα βασικό πυλώνα της εθνικής μας άμυνας, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Το ψηφιακό μας κράτος παρέχει ήδη στους Έλληνες πολίτες μια δέσμη 1.500 υπηρεσιών μέσα από το gov.gr. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαιρέτισε, εξάλλου, την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης.
Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google, Larry Page: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».