Περίπου 5.500 πολίτες της ΕΕ έχουν ως σήμερα συμμετάσχει σε μια από τις ευρύτερες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις στην ιστορία της ΕΕ για τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους πολίτες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλουν στην κατάρτιση του θεματολογίου πολιτικής για τα επόμενα χρόνια και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Έως τις 9 Σεπτεμβρίου, όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους απαντώντας σε ερωτήματα όπως «Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον; Σε τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέλατε να ζείτε το 2020;»
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή «καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις, αν μη τι άλλο εξαιτίας της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα του δημόσιου χρέους, ο πολιτικός διάλογος περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από το θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν την ανάγκη να περάσει η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) σε νέα φάση». Ωστόσο, «οποιαδήποτε περαιτέρω ενοποίηση στο οικονομικό και δημοσιονομικό πεδίο πρέπει να νομιμοποιηθεί στα μάτια των λαών της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της αυριανής Ένωσης και να ακούσει τις απόψεις τους όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης.
«Η συνεχιζόμενη κρίση έδωσε το έναυσμα για μια εξαιρετικά αναγκαία δημόσια συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Ευρώπη. Για να καταστεί πραγματικά μη αναστρέψιμη η Οικονομική και Νομισματική Ένωση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό να αποκτήσουν πολίτες και επιχειρήσεις μια ιδέα για το πώς θα είναι διαμορφωμένη η Ευρώπη το 2020. Χαίρομαι που στο πλαίσιο αυτό έχουν επανέλθει στο προσκήνιο και συζητούνται προτάσεις για «Πολιτική Ένωση», για «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία» ή ακόμη και για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»», δήλωσε η Αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντιγκ, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ. «Η δημόσια διαβούλευση που δρομολόγησε η Επιτροπή δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συζήτηση αυτή. Είναι επίσης ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι περισσότερες απαντήσεις προέρχονται από νέους της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη για να βγούμε από την κρίση. Προς τούτο, πρέπει να έχουμε τους πολίτες με το μέρος μας. Σε τελική ανάλυση, η Ευρώπη αφορά τα δικαιώματα, τις ανησυχίες και το μέλλον τους. Συνεπώς, οι πολίτες είναι εκείνοι που πρέπει να μας καθοδηγούν στην πορεία μας προς μια ισχυρότερη και πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη» κατέληξε.
Η διαβούλευση της Επιτροπής που φέρει τον τίτλο «Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας» περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, όταν ασκούν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ ή όταν θέλουν να επικαλεστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στην νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή θέλει να πληροφορηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όταν μετακομίζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, όταν ψηφίζουν ή θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές ή όταν πραγματοποιούν αγορές ηλεκτρονικά. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα ενσωματωθούν άμεσα στο θεματολόγιο πολιτικής της Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν τη βάση για την Έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ του 2013, η οποία θα υποβληθεί στις 9 Μαΐου 2013, δηλαδή κατά την Ημέρα της Ευρώπης του επόμενου έτους.