Τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα δικτύου ανταλλαγής πιστωτικών δεδομένων μεταξύ εταιρειών, του ICAP Trade Exchange Program, ανακοίνωσε η Icap Group.
Το νέο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα της Icap Group, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση τη διεθνή εμπειρία του στρατηγικού της συνεργάτη και παγκόσμιου ηγέτη στην επιχειρηματική πληροφόρηση, Dun & Bradstreet (παρόμοια προγράμματα υλοποιούνται σε 40 χώρες, με την καθοδήγηση της τεχνογνωσίας της), στοχεύει στο να βοηθήσει τις εταιρείες να προστατευθούν από τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά και να επιλέξουν συνεργασίες, που έχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Το Icap Trade Exchange είναι ένας κόμβος συγκέντρωσης πιστωτικών δεδομένων μεταξύ των μελών του. Τα δεδομένα αυτά αναλύονται, ομαδοποιούνται και επαναπροωθούνται, με τη μορφή επιχειρηματικής πληροφόρησης στους ενδιαφερομένους. Ήδη, στο δίκτυο συμμετέχουν 110 εταιρείες-μέλη, που αποστέλλουν, σε μηνιαία βάση, πληροφορίες πληρωμών για εταιρικούς πελάτες τους, ενώ συνεχίζεται η ραγδαία ανάπτυξή του.
Η πληροφόρηση, που παρέχεται στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κατεύθυνση μέτρησης του πιστωτικού κινδύνου, καθώς παρέχει πολύτιμη πληροφόρηση για πιθανά προβλήματα πληρωμών, πολύ πριν αυτά διαφανούν σε άλλες επίσημες πηγές ενημέρωσης.
Από έρευνα, που η Icap Group πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2012 και στην οποία συμμετείχαν οι οικονομικοί διευθυντές 445 μεγάλων εταιρειών, προέκυψε ότι το 46% των εταιρειών μείωσε τον αριθμό ημερών πίστωσης έναντι μόλις 24%, που τις αύξησε. Συνεπώς, οι εταιρείες σκληραίνουν την πιστωτική τους πολιτική, πουλώντας με αυστηρότερους όρους. Άλλωστε, μόλις 22% των οικονομικών διευθυντών δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η αύξηση των πωλήσεων. Αντίθετα, το 33% δήλωσε ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι η πρώτη του προτεραιότητα, το 22% η μείωση των επισφαλειών και το 19% η μείωση του κόστους.