Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα η επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης που λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτων επιχειρείται με την πρόωρη επαναδιαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Χωρίς να έχουν προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδος (ΟΚΕ) πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η πρόταση που συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ήταν για μείωση των μισθών κατά 15%, η διατήρηση όλων των επιδομάτων και των παροχών που προβλέπει η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης καθώς και η μετατροπή του μισθού του σερβιτόρου από κυμαινόμενο σε κανονικού.
Σήμερα ο βασικός μισθός στον κλάδο του επισιτισμού που αφορά περίπου 140.000 εργαζόμενους, υπολογίζεται από 880 έως και 1100 ευρώ ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δεν κατέθεσαν δικές τους προτάσεις αλλά την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την ατζέντα με την οποία θα πάνε στην επόμενη συνάντηση με τους εργοδότες στην ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της ΠΟΕΣΕ η υπογραφή νέας σύμβασης είναι αναγκαία διότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στον κλάδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δημιουργώντας κίνδυνο στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΣΕ μέχρι σήμερα από την αρχή της οικονομικής κρίσης αλλά και την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση έχουν βάλλει λουκέτο 6000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί έως του τέλος του 2012 ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν κατεβάσει ρολά θα φτάσει τις 20.000.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο διάστημα του Πάσχα η πτώση του τζίρου των εστιατορίων άγγιξε το 70%.