Ολοκληρώθηκε το πρώτο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014.
Το Φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Τουρκικό Οργανισμό DEIK, τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci.
Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξαν ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης και ο Τούρκος υφυπουργός Οικονομίας Adnan Yıldırım. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Enterprise Greece Αριστομένης (Άρις) Μ. Συγγρός και ο κ. Ahmet Cüneyt Selçuk, Chief Project Director του αντίστοιχου Τουρκικού Οργανισμού Επενδύσεων ISPAT, παρουσίασαν το επενδυτικό περιβάλλον στις δυο χώρες, ενώ οι εταιρίες D-Marine και ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ +2,05% παρουσίασαν τις επιτυχημένες επιχειρηματικές εμπειρίες τους.
Οι εργασίες του Φόρουμ περιελάμβαναν επίσης ομιλίες των κ. Ömer Cihad Vardan, προέδρου του DEİK, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου, αντιπροέδρου της ΚΕΕ, και του κ. Ender Yorgancılar, μέλους του Δ.Σ. του DEİK.
Για τις ανάγκες της διοργάνωσης το Enterprise Greece ενεργοποίησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή των συνέδρων και τον εκ των προτέρων προγραμματισμό των επιχειρηματικών συναντήσεών τους. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ είχαν πρόσβαση στα προφίλ του συνόλου των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και δυνατότητα υποβολής αιτήματος συνάντησης στο πλαίσιο του Φόρουμ με τις επιχειρήσεις του ενδιαφέροντός τους.
Ως αποτέλεσμα, μεταξύ 182 τουρκικών και 76 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο Φόρουμ διενεργήθηκαν συνολικά 490 επιχειρηματικές συναντήσεις, εκ των οποίων οι 420 ήταν προκαθορισμένες μέσω της πλατφόρμας και περίπου επιπλέον 70 συναντήσεις κανονίστηκαν στο περιθώριο του Φόρουμ. Συνολικά συμμετείχαν στο Φόρουμ πάνω από 400 συμμετέχοντες, εκπρόσωποι υπουργείων, θεσμικών φορέων, τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε στόχους την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, διερευνήθηκαν ευκαιρίες για πιθανές ελληνοτουρκικές εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες, ενώ το βασικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού και των ακινήτων, των κατασκευών και τα δομικών υλικών, της ναυτιλίας, των μεταφορών και της ενέργειας.