523 εκατ. ευρώ για την αλιεία έως το 2020
Κονδύλια 523,4 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για την Ελλάδα μέσα από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας για την περίοδο 2014-2020 το οποίο και υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από το συνολικό ποσό των 523,4 εκατ. ευρώ τα 388,8 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι και τα 134,6 εκατ. ευρώ εθνικοί πόροι που θα συγχρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα της αλιείας.
Τα 425,5 εκατ. ευρώ έχουν καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό και θα διατεθούν σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ενώ τα υπόλοιπα 98 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση μέτρων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.
Ειδικότερα, 186,2 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για τη στήριξη μέτρων καινοτομίας, συμπράξεων μεταξύ αλιέων και επιστημόνων, επενδύσεων σε σκάφη, στον αλιευτικό τουρισμό καθώς και σε υποδομές (π. χ. αλιευτικοί λιμένες, ιχθυόσκαλες, αλιευτικά καταφύγια κ.ά.).
Περίπου 90 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στηρίζοντας κυρίως καινοτόμες δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, εκσυγχρονισμό παραγωγικών μονάδων κλπ.
Το 15% των πόρων του Προγράμματος, δηλαδή 78,3 εκατ. ευρώ, θα «πέσουν» στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Επίσης, 54,2 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών μέσω της εφαρμογής στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης και 92 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στηρίζοντας τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων και την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου και επιθεώρησης.
Με το 1,2% των πόρων του προγράμματος (6 εκατ. ευρώ) θα επιχειρηθεί ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στηρίζοντας τη λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών στην Ευρώπη.