Προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου έχουν οι υποψήφιοι που θέλουν να γίνουν αγρότες. Στο πρόγραμμα του υπουργείο Ανάπτυξης θα μπορούν να «μπουν» αγρότες, άνεργοι και νέοι ηλικίας έως 35 ετών προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για την αξιοποίηση 833 τεμαχίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10 χιλιάδων στρεμμάτων.
Η διαδικασία ξεκινά με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η ένταξη των 1,2 εκατ. στρεμμάτων που φαίνεται ότι είναι «καθαρά» – αν και πρέπει και γι’ αυτά να εξακριβωθεί με επιτόπιο έλεγχο εάν έχουν κάποια άλλη χρήση. Ο αρχικός στόχος για διάθεση 2,9 εκατ. στρεμμάτων έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί ήδη, αφού για τις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται σύνθετες νομικές και τεχνικές διαδικασίες.
Δικαιούχοι
Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο, με πενταετούς διάρκειας μισθωτήρια συμβόλαια και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο – συμπεριλαμβανομένης της γης που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει.
Πώς θα γίνεται η μοριοδότηση
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα/τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα/τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.
Ειδικότερα:
- 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
- 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
- 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
- 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγεγραμμένοι στο μητρώο)
- 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ., ενώ στην πλειονότητά τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων.
Διαδικτυακή ανάρτηση διαθέσιμων αγροτεμαχίων
Οι ενδιαφερόμενοι μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης έχουν τη δυνατότητα, με τη χρήση των κατάλληλων επιλογών, να μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους και να βλέπουν τα μόριά τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους σε σχέση με τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις μίσθωσης.
Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι Περιφερειακές Ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε περιφέρειας. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω ενός οποιουδήποτε περιηγητή ιστού (web browser), μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού.
Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους.
Κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ νέα τεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. στρέμματα. Στην παρούσα φάση το ΥΠΑΑΤ στοχεύει στη διάθεση αγροτεμαχίων που προκύπτουν από την επεξεργασία και τον έλεγχο των 1.216.499 στρεμμάτων.