Σημαντικό βήμα σημειώθηκε στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, που διοργανώνει και χρηματοδοτεί το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.
Το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου συνεδρίασε η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού και επέλεξε σε σύνολο 71 τις προτάσεις που περνούν στο επόμενο και τελικό στάδιο. Πρόκειται για εννέα προτάσεις αντί για τις τρεις έως οκτώ όπως αρχικά προβλεπόταν. Αυτό έγινε διότι μία επιπλέον πρόταση –πέραν των 8– ισοψήφησε με τις προηγούμενες, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Επιπλέον, επελέγη μία ουτοπική πρόταση, η οποία δεν προκρίνεται στο επόμενο στάδιο αλλά θα παρουσιαστεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Καθεμία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ, ενώ η ουτοπική-οραματική πρόταση θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ.
Αρχές Νοεμβρίου, θα γίνει η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο και οι τελικοί υποψήφιοι θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να υποβάλουν τις τελικές τους προτάσεις.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αρχιτέκτονας ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, στην επόμενη φάση οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει εκτός από την καλή ιδέα που παρουσίασαν να εξειδικεύσουν την πρότασή τους και να δείξουν, παρουσιάζοντας ακόμη και οικονομικές παραμέτρους, ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επισημάνσεις μελών της κριτικής επιτροπής, που αποτελείτο από ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι πρόκειται για υψηλό επίπεδο διαγωνιζομένων και για μια υποδειγματική διαδικασία αναφερόμενος στη διαδικασία του διαγωνισμού.
«Το Rethink Athens είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στη Νέα Υόρκη, ιστορικός και κριτικός σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Anthony Vidler. «Πρωτοποριακό, καθώς απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας που είναι το μητροπολιτικό κέντρο και πρωτεύουσα της χώρας».
«Η διεθνής εμπειρία της διακεκριμένης επιτροπής μας από παρόμοιες παρεμβάσεις διεθνώς με συγκεκριμένα και βιώσιμα αποτελέσματα, μας στηρίζει στην ανάληψη της ευθύνης για αυτό το σημαντικό έργο», δήλωσε η Μαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της κριτικής επιτροπής.
Η κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να γίνει εξαγορά ακόμα τριών προτάσεων, έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ η καθεμία, με το σκεπτικό ότι αναπτύσσονται σε αυτές ενδιαφέροντες προβληματισμοί, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέλιξη του έργου.
Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται το Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις τελικές προτάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.