Ξεκινά την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, μετά από καθυστερήσεις ενός έτους περίπου, η διαδικασία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης digi-mobile για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ
H δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές-ταμπλέτες» (συνοπτικά «digi-mobile») στοχεύει στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν τη διεθνή δυναμική και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα κοινά-στόχους, παρέχοντας νέες ψηφιακές δυνατότητες και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσω smartphones.
Η δράση αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση της αξιοποίησης καινοτόμων εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών και tablet-pc για υφιστάμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στις ενισχυόμενες επιχειρήσεις:
Μείωση του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της παραγωγικότητας, με αξιοποίηση εφαρμογών επί «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών, που διευκολύνουν την κινητικότητα (mobility) των εργαζόμενων και επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα και την αξιοποίησή τους από οπουδήποτε.
Συνθήκες ολοκληρωμένης προσέγγισης υφιστάμενων πελατών και νέων κοινών, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών και των tablet-pc για την παροχή προσωποποιημένης-στοχευμένης πληροφόρησης.
Ευκαιρίες εξωστρεφούς ανάπτυξης και βελτίωσης των πωλήσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας έξυπνες κινητές συσκευές.
Επιπλέον της σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η δράση θα έχει συμβολή και στην ενίσχυση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού σε έναν τομέα υψηλής ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας, στην αιχμή της ψηφιακής οικονομίας.
Τομείς ενδιαφέροντος
Υπηρεσίες – Εμπόριο , Πληροφορική – Τηλεπικοινωνίες , Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία
Σε ποιους απευθύνεται
Στη δράση μπορούν να υποβάλουν προτάσεις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην περιφέρεια Αττικής, με τις εξαιρέσεις που περιγράφονται στους Oδηγούς της δράσης. Ειδικότερα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
Τουρισμού, πολιτισμού, εστίασης, χονδρικού εμπορίου, υγείας, ψυχαγωγίας, περιβάλλοντος, μεταφορών, μεταφορικών δραστηριοτήτων (logistics),υπηρεσιών γενικότερα, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
Τι χρηματοδοτείται
Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων που θα επιλεγούν, θα λάβουν επιχορήγηση για την ανάπτυξη, την απόκτηση και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών μέσω smartphones (native mobile apps/ web mobile apps ή και web mobile portals), που θα είναι είτε τύπου B2C (Επιχείρηση προς Καταναλωτή) είτε τύπου B2B (Επιχείρηση προς Επιχείρηση) είτε τύπου Β2Ε (ενδοεπιχειρησιακές). Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες εφαρμογές επί «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών και υπολογιστών-ταμπλετών (tablet-pc).
Οι εφαρμογές θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (τουλάχιστον μία μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP’s WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo). Επιδοτούνται αποκλειστικά δαπάνες προμήθειας λογισμικού και/ ή υπηρεσιών λογισμικού με τη μορφή «Software as a Service».
Οι εφαρμογές που ενισχύονται θα πρέπει να «κατεβαίνουν» και να λειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας (να είναι «downloadable») και να μπορούν να λειτουργούν είτε onlne είτε offline.
Εναλλακτικά, επιτρέπεται η ανάπτυξη mobile portals εφ’ όσον όμως:
Οφείλουν να παρέχουν ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας που υποχρεωτικά αναγνωρίζει τον τύπο/ λειτουργικό σύστημα της συσκευής κινητής επικοινωνίας και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της. Θα λειτουργούν υποχρεωτικώς σε τουλάχιστον μία πλατφόρμα/ ομάδα κινητών συσκευών (ενδεικτικά μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP’s WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo) ανεξαρτήτως αν πρόκειται για Β2Β/Β2Ε ή Β2C χρήση.
Υποχρεωτικώς παρέχουν διάδραση (interactivity) με τον χρήστη των συσκευών κινητών επικοινωνιών και δεν περιορίζονται σε μονόδρομη προώθηση πληροφοριών. Ως εφαρμογή web mobile portal δεν νοείται καμία στατική παρουσίαση περιεχομένου, online φυλλάδια της επιχείρησης κλπ.
Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας δύναται να αφορούν σε διαφορετικά θεματικά αντικείμενα και τομείς όπως Υγεία, Επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία, Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταφορές, Εστίαση. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη υπηρεσιών για διείσδυση σε εξειδικευμένες αγορές.