Έως και με 5.000 ευρώ μπορούν να επιδοτηθούν –και μάλιστα αναδρομικά- μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπολογίζεται να ανοίξει το επόμενο 10ημερο. Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% η δαπάνη για την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.
Τo συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι’ αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θα το «μοιραστούν» σχεδόν 16.000 επιχειρήσεις: Δεν αποκλείεται πάντως το κονδύλι που θα διατεθεί να αυξηθεί στο μέλλον αναλόγως και της ζήτησης.
Αυτή τη στιγμή ωστόσο, «τρέχει» ένα ανάλογο πρόγραμμα –το οποίο προβλέπει δηλαδή την κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος- για τον τομέα των υπηρεσιών: Πρόκειται για την δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», στην οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις χρηματοδότησης έως την 31η Ιανουαρίου 2021.
Το πρόγραμμα ενισχύει υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα -των οκτώ (8) τομέων προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:
I. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της.
II. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.
III. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης – εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.
IV. Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή /και χωρών εκτός Ε.Ε (πρότυπα χωρών προορισμού).
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για
α) μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού,
β) τεχνικές μελέτες μηχανικού,
γ) συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασίας, ετικέτας,
δ) ψηφιακή προβολή,
ε) μεταφορικά μέσα και
στ) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.
Η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων είναι άμεση και απλοποιημένη, δηλ. τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται.
Σε ποιους απευθύνεται
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
- να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»
- να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Περίοδος υποβολής
από 20/2/2019 έως 31/1/2021 (και ώρα 17:00)
έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής / ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf).
Οι νέοι χρήστες κατά την εγγραφή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ):
- επιλέγουν: «Ενίσχυση Δράσεων Επιχειρηματικότητας»
- συμπληρώνουν το ΑΦΜ της επιχείρησης και στη συνέχεια
- επιλέγουν τη Δράση με τίτλο: «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»