Η λέξη που ήταν πίσω από όλα όσα συνέβηκαν το 2017, ακόμα και αν κανένας δεν την έλεγε, δεν ήταν άλλη από την «αποκέντρωση».
Και λέγοντας αποκέντρωση, δεν εννοούμε τη φυγή από τα αστικά κέντρα, αλλά την ανεξαρτητοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών από ένα κεντρικό σύστημα. Αν κάποιος δε καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δεν έχει παρά να δει προς την μεριά του bitcoin, το οποίο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης,ειδικά από το καλοκαίρι και μετά.
Bitcoin
Ένα »νόμισμα» που δεν είναι είναι νόμισμα, το οποίο έφτασε να αξίζει σχεδόν 20.000 δολάρια, χωρίς να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Ανεξάρτητο από ρυθμιστικές αρχές, »αυτοδιαχειριζόμενο», μακρυά από τράπεζες, κανόνες και οργανισμούς. Ένα κομμάτι κώδικα, χωρίς υλική υπόσταση, έκανε τις αγορές να επιδοθούν σε ένα ξέφρενο παζάρι, φτάνοντας στο σημείο να εισαχθεί στην αγορά των futures.
Όποιος νομίζει πως το bitcoin είναι η εξαίρεση, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί μερικά από τα πιο βασικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του. Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, οι οποίες αποτελούν βασικά παραδείγματα «αποκέντρωσης»
Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη εταιρεία media στον κόσμο. Έχει εξελιχθεί στην Νο 1 πηγή ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, χωρίς να έχει την παραμικρή παραγωγή περιεχομένου. Το Facebook είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε όλοι για να ενημερωθούν, χωρίς αυτό από την μεριά του να έχει προσφέρει την παραμικρή ενημέρωση για οτιδήποτε.
Στα άμεσα σχέδια του μέσου είναι η παραγωγή αθλητικών μεταδόσεων και ζωντανών προγραμμάτων, χωρίς και πάλι να υπάρχει η παραμικρή αναφορά για παραγωγή οποιασδήποτε μορφής περιεχομένου, μόνο η αναμετάδοση του περιεχομένου τρίτων
Uber
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Uber είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς, δηλαδή μια εταιρεία taxi και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται. Ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι, η uber αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία taxi στον κόσμο, η οποία δεν έχει στην ιδιοκτησία της ούτε ένα όχημα.
Alibaba
Ο κινέζικος κολοσσός είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταπώλησης στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία 463,90 δισ. δολάρια, χωρίς να έχει ούτε ένα προϊόν στην αποθήκη της και χωρίς να κατασκευάζει απολύτως τίποτα. Αυτό που κάνει η Alibaba είναι να μεταπουλάει τα προϊόντα των άλλων, κάτι σαν Facebook με προϊόντα.
Airbnb
Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, που εξυπηρετεί εκατομμύρια ταξιδιώτες δεν έχει ούτε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην ιδιοκτησία της. Όπως και οι προηγούμενες εταιρείες, η Airbnb διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία άλλων, χωρίς καμία ιδιοκτησία.
ΠΗΓΗ: emea