Τις ανησυχίες του για την απουσία ενός μεγάλου σεισμού που θα εκτoνώσει τη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.
Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ θα εκτονώσει τις πιέσεις και μπορεί το ηφαίστειο να ηρεμήσει. Ανησυχώ όσο δεν συμβαίνει αυτό».
«Διαφωνώ με τους σεισμολόγους ότι η Σαντορίνη είναι ένα τεκτονικό ρήγμα και δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαίστεια. Ακριβώς επειδή είναι δίπλα στο ηφαίστειο. Δεν ασχολούμαι με το αν το ρήγμα προκάλεσε την άνοδο του μάγματος ή αν το μάγμα προκάλεσε την ενεργοποίηση του ρήγματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα. Μελετώντας την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, υπάρχουν πέντε στάδια. Εμείς είμαστε στο τρίτο. Περάσαμε από την ηρεμία, περάσαμε στο δεύτερο στάδιο που είχαμε ήσυχα γεγονότα και είμαστε τώρα στο τρίτο στάδιο με τα έντονα και πυκνά γεγονότα, που γίνονται πολύ γρήγορα. Το επόμενο στάδιο είναι η έκρηξη. Το ζήτημα είναι αν αυτή η έκρηξη θα είναι ήσυχη ή εκρηκτική. Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα», εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως σημείωσε: «Είμαστε ένα βήμα πριν το γεγονός. Θα εξαρτηθεί από το αν θα εκτονωθεί το φορτίο στον κρατήρα με έναν καινούργιο σεισμό όπου θα ανοίξει διόδους να εκτονωθεί η πίεση και τα αέρια, από το αν η χημική σύσταση του μάγματος είναι βασική, δηλαδή αν θα υπάρξουν ροές, αν υπάρξει πολύ διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να είναι εκρηκτική. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε».
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι εννούμε “ηφαιστειακό τόπο”. Όπως βυθίζεται η αφρικάνικη πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή στα 80 χλμ. περίπου βάθος αρχίζει το λιώσιμο των πετρωμάτων. Αυτά λοιπόν πάνε τοξοειδώς ως προς το ενεργό μας τόξο και δημιουργούν ένα άλλο τόξο, το ηφαιστειακό. Άρα ξέρουμε ποια νησιά είναι σε αυτή τη ζώνη και σε αυτά τα νησιά έχουμε ενεργά ηφαίστεια».
«Το 2024 άλλαξε η μορφολογία του ηφαιστείου του Κολούμπου, ανέβηκε. Δηλαδή η πίεση του μάγματος ώθησε τον Κολούμπο να χτίσει πιο κοντά προς την επιφάνεια της θάλασσας το οικοδόμημά του. Μακάρι να υπάρξει ένας σεισμός, να εκτονωθούν οι πιέσεις και το ηφαίστειο να σβήσει», συμπλήρωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.