Για τον στόχο που έχει θέσει το υπουργείο ως προς τη μείωση των χρόνων αναμονής στα επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Προσπαθώ πραγματικά να πω στον κόσμο ότι θέλω να έχω μία μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία από το Πάσχα και μετά, που θα ξεπερνάει τις 2 ώρες σε μέσους όρους» τόνισε ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» της ΕΡΤ.
Σχετικές ανακοινώσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εχθές αλλά λόγω του εθνικού πένθους μετακινήθηκαν για την επόμενη εβδομάδα.
«Θα κάνουμε λοιπόν μια συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, όπου θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του για τη μείωση του μέσου χρόνου εφημερίας μέσα στο 2025, όπως και θα παρουσιάσουμε τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού με τους γιατρούς», ανέφερε ο υπουργός.
Όσο αφορά στο μέτρο της ιχνηλάτησης των ασθενών στα επείγοντα, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε πως σκοπός είναι να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
«Πρώτη φάση το 25. Δεύτερη φάση το 26. Το 25 ήδη ξεκινήσαμε πιλοτικά σε δυο νοσοκομεία, θα το εφαρμόσουμε σε πολλά περισσότερα, σε όλα δηλαδή μέσα στο 25 όπου θα έχουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης του κάθε ασθενούς. Όταν ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο για τα επείγοντα, θα έχει ένα QR code, θα το σκανάρει. Με αυτό θα παρακολουθούμε σε ποιο σημείο καθυστερεί και θα υπάρχει μια ειδοποίηση, ένα red flag που θα λέει ότι ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης έχει μείνει πάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο μεταξύ του παθολόγου και του μαγνητικού τομογράφου και θα ειδοποιείται αυτομάτως η διοίκηση γιατί ο κύριος Γεωργιάδης είναι εκεί πέρα δύο ώρες ενώ οι άλλοι περίμεναν μια ώρα. Ας πάει κάποιος να δει τι συμβαίνει. Αυτή είναι η λογική της ιχνηλάτησης» εξήγησε ο υπουργός.
«Στη δεύτερη φάση, του χρόνου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε δημόσια αυτές τις πληροφορίες, όχι με ονοματεπώνυμα, προς Θεού και προσωπικά δεδομένα, αλλά θα μπορεί να ξέρει ένας ασθενής, έχει τη σημασία του, ότι αν πάει τώρα στα επείγοντα στο Σισμανόγλειο για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι 4,5 ώρες, αλλά αν πάει στον Ευαγγελισμό ο μέσος όρος είναι 3 ώρες και αν πάει στο Γεννηματά είναι 6 ώρες. Οπότε θα έχει θα έχει τη δυνατότητα ο ασθενής να κάνει επιλογή σε ποιο νοσοκομείο θα πάει, μιλάμε πάντα για τους περιπατητικούς ασθενείς, όχι αυτούς που τους πηγαίνει το ΕΚΑΒ, έχοντας και τη γνώση του μέσου χρόνου αναμονής που θα βρει μπροστά του» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Άδωνις Γεωργιάδης για τα ιατρικά ραντεβού στο ΕΣΥ
Σε σχέση με το νέο σύστημα προγραμματισμού ιατρικών ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα παρακάτω.
«Είναι μια ωραία ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί, το finddoctors.gov.gr. Μπαίνεις με τους κωδικούς taxis και συνδέεσαι. Διαλέγεις τι γιατρό θέλεις, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, παθολόγο, λες σε ποια περιοχή θέλεις να πας ή του λες πού είσαι και σου βρίσκει τον κοντινότερο ή του λες θέλω να πάω στο κέντρο της Αθήνας, θέλω να πάω στο κέντρο Θεσσαλονίκης, θέλω να πάω όπου θέλω. Σου βγάζει αυτόματα το σύστημα το πιο κοντινό ελεύθερο ραντεβού, το οποίο πας και το κλικάρεις και κλείνεις το ραντεβού σου επιτόπου ηλεκτρονικά. Είναι πάρα πολύ εύκολο. Είναι δωρεάν. (…) Μπορεί να το χειριστεί ο καθένας εύκολα. Στον αντίλογο, ότι κάποιοι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι δεν ξέρουν να μπαίνουν σε πλατφόρμες, δεν καταργείται το τηλέφωνο. Μπορείς να πας στον γιατρό σου και να κλείσεις τηλεφωνικά το ραντεβού σου, όπως έκανες μέχρι σήμερα. Απλώς πρέπει ο γιατρός να το καταχωρεί ηλεκτρονικά για να μπορεί να πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλά γίνεται τόσο εύκολα, είναι τόσο ωραία πλατφόρμα. Έχει γίνει τόση φασαρία. Ακούω τον κ. Εξαδάκτυλο, τον κ. Βαρνάβα που φωνάζουν. Όταν το δει ο ελληνικός λαός τη Δευτέρα που θα το δείξουμε και μπουν, ήδη πολλές χιλιάδες έχουν μπει και αρχίζουν και το λειτουργούν, θα πουν καλά το φωνάζουν για αυτό. Αυτό θα κάνει τη ζωή των ασθενών τόσο ευκολότερη όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Για τον μεταπνευμονοϊό
Σε ό,τι αφορά στον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.
«Πρώτα απ’ όλα, αυτά που γράφτηκαν χθες, ότι έχουμε επιπλέον κρούσματα. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιπλέον κρούσματα. Οι συγγενείς του ανθρώπου αυτού που πάσχει από μεταπνευμονοϊό στα πρώτα τεστ δεν δείχνουν ότι έχουν μεταπνευμονοϊό. Δείχνουν ότι έχουν γρίπη τύπου Α. Άρα δεν έχουμε κανενός είδους επιδημία στη Θεσσαλονίκη. Το λέω για να μην δημιουργούμε ανησυχίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει αυτός ο ιός. Είναι γνωστός. Στην Κίνα φαίνεται έχει μία έξαρση. Τα πρώτα στοιχεία που πληροφορήθηκα χθες, γιατί είχα μια επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι πέρσι είχε μεγαλύτερη έξαρση στην Κίνα ο μεταπνευμονοϊός απ’ ό,τι φέτος. Άρα και αυτό δεν είναι πάρα πολύ ακριβές όπως μεταδίδεται. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κανενός είδους πανικός» προσέθεσε ο υπουργός, ενώ σημείωσε πως η χρονική στιγμή δημιουργεί μία πίεση στο εξής. Ότι είναι Ιανουάριος, βρισκόμαστε μετά τις γιορτές, είναι η εποχή που έχουμε τη μεγαλύτερη πίεση από τον covid, την μεγαλύτερη πίεση από την γρίπη και από τον RSV και «δημιουργεί μία μεγαλύτερη πίεση, αλλά όχι κάτι το τραγικό».