Φρένο στο αναπτυξιακό βραχυκύκλωμα που δημιουργεί η αυθαίρετη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη που έχει επιτρέψει το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο επιχειρεί να βάλει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Μυκόνου, το οποίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης.
Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου, με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξωαστικό χώρο όσο και στους οικισμούς του. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρήνεια, τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.
Η βασική ιδέα είναι ότι θα καθοριστεί μία ενιαία ζώνη τουρισμού στις νότιες και δυτικές περιοχές της Μυκόνου. Όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται καταρχάς ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή/και εναλλακτικού τουρισμού. Όπως ορίζει το επικρατέστερο σενάριο, οι τουριστικές ζώνες θα ενεργοποιηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Πιο αναλυτικά, τα έργα και οι προτάσεις αφορούν σε έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα), σε απαγόρευση κολυμβητικών δεξαμενών σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας μέχρι να λειτουργήσει νέα αφαλάτωση, σε έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων καθώς και έργα οδοποιίας, στις υποδομές για θέσεις στάθμευσης και σε έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως προς τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του ΕΠΣ να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.
Ως προς τις επιμέρους προβλέψεις, η χωρική οργάνωση λαμβάνει υπ’ όψιν τις περιοχές ειδικής προστασίας, δηλαδή περιοχές του δικτύου Natura (Ρηνεία, Δήλος, Νησίδες Κταπόδια και Τραγονήσι), καταφύγια άγριας ζωής, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού δικτύου και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του και την ανάδειξη παλαιών μεταλλίων ενώ προτείνεται η εξέλιξη των περιοχών ταμιευτήρων σε κέντρα εναλλακτικού τουρισμού. Ένας «ξεχασμένος» τομέας είναι η αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα και ως εκ τούτου προβλέπεται η δυνατότητα σταδιακής ανάπτυξης αγροτικής παραγωγής, κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας και αγροτουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική θέση έχει και η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Κατά κανόνα, στην εξωαστική περιοχή της Χώρας της Μυκόνου προβλέπεται η χωροθέτηση χρήσεων που δεν μπορούν λόγω μεγέθους ή χαρακτήρα να χωροθετηθούν εντός της Χώρας ενώ δίνεται προτεραιότητα στην ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης. Παράλληλα προβλέπονται πολιτικές αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου στη Χώρα και ενίσχυση του εναλλακτικού Τουρισμού στην Άνω Μερά. Ως προς τα δίκτυα και τις υποδομές προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων ενώ στα προγραμματιζόμενα έργα του Δήμου συμπεριλαμβάνονται η συντήρηση και επισκευή οδοστρωμάτων και υδατοδρόμιο στην Καλαφάτη.
Όπως είναι γνωστό, τα ΕΠΣ στοχεύουν στη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων, που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής του.
Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας εκπόνησης των μελετών ΕΠΣ αποτελεί η ενσωμάτωση στη διαδικασία εκπόνησής της των συμμετοχικών διαδικασιών/διαβουλεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια/προτάσεις για το ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.