Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα κρίσιμα μέτωπα στην Αττική η οποία μετρά ήδη τις πληγές της από την πύρινη λαίλαπα. Η έκταση της καταστροφής που υπέστησαν περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες για αποτυχία να ελεγχθεί άμεσα η μεγάλη φωτιά που εισέβαλε ακόμη και στον οικιστικό ιστό μεγάλων Δήμων, όπως η Πεντέλη, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και ο Γέρακας. Κάτι πρωτοφανές, σε ότι αφορά την έκτασή του, για τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα μεγάλα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση είναι:
– Πώς, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε μετά από σχετικές συσκέψεις ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένονταν, τελικά η καταστροφή έγινε.
– Υπήρξαν καθυστερήσεις στην αναζήτηση συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για αποστολή στη χώρας μας ξένων δυνάμεων κατάσβεσης;
– Η αντιπολίτευση ζητά πληροφορίες για τον αριθμό των πτητικών μέσων που επιχείρησαν. Πόσα ήταν διαθέσιμα και πόσα τελικά συμμετείχαν στις επιχειρήσεις; Απαιτείται πλήρης ενημέρωση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξαν αστοχίες ή ολιγωρίες.
– Χρόνο με το χρόνο φαίνεται ότι οι πυρκαγιές επαναλαμβάνονται και είναι εξίσου αν όχι περισσότερο καταστροφικές. «Γιατί οι αρχές αφήνουν την τραγωδία να επαναλαμβάνεται;” είναι το ερώτημα που θέτει ο ξένος Τύπος.
Στο μεταξύ, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι από χθες, Δευτέρα, στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια με ζημιές από την πυρκαγιά στην Αττική. Χθες ήταν στο Δήμο Μεγαραίων. Σήμερα έχουν ξεκινήσει από το πρωί σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας – Πικερμίου, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης με τους Δήμους. Αυτή τη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί 20 κλιμάκια αυτοψιών της ΓΔΑΕΦΚ. Το έργο συνεχίζεται όλη την ημέρα καθώς και τις επόμενες, ανάλογα και με τις υποδείξεις των Δήμων για τα ζημιές σε κτίρια.
Β. Κικίλιας: Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στη ΒΑ Αττική, αλλά διάσπαρτες εστίες
Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας και τόνισε ότι το νέο δόγμα με την χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για το συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112, εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.
Δήλωσε ότι έπνεαν άνεμοι 7 και 8 μποφώρ και υπήρχε παρατεταμένη ξηρασία.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Αττικής
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Για το λόγο αυτό το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας παραμένει σε γενική επιφυλακή και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.