Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος – Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται

Ξεκινά επίσημα από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Τι απαγορεύεται κατά την αντιπυρική περίοδο

-Η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας. -Η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων. -Η καύση βοσκοτόπων. -Η καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς. -Τα ιπτάμενα “φαναράκια” ή αερόστατα. -Η χρήση συσκευών με στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα σε δάση, εκτάσεις πρασίνου, αγροτικές εκτάσεις κλπ. -Η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για λόγους ψυχαγωγίας ή κατασκηνωτές. -Η καύση ή ρίψη απορριμμάτων και αποτσίγαρων, σπίρτων, κάρβουνων, στάχτης κλπ.

-Για ρίψη πυροτεχνημάτων. -Για θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και παραγωγές. -Για κάπνισμα μελισσών. -Για θερμές εργασίες στην ύπαιθρο.

Οι παραβάτες των παραπάνω απαγορεύσεων και όσοι δεν συμμορφώνονται με τις ειδικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, κινδυνεύουν με πρόστιμα από 500 έως 50.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να προκύψουν και ποινικές ευθύνες, με κίνδυνο για βαρύτατες ποινές.

Εκτός από τις απαγορεύσεις υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των πολιτών για την αντιπυρική περίοδο. Όσοι κατέχουν ή ενοικιάζουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους μέσα σε περιοχές εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικά σχέδιο, αλλά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς και σε οικόπεδα εκτός σχεδίου αν υπάρχει κτίσμα, πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό και συντήρηση μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, για την πρόληψη πυρκαγιάς ή επέκτασής της.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close