Συνεχίστηκε και χθες η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε των απογευματινών χειρουργείων και της παροχής ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορεί με υπουργική απόφαση να επιτρέπει και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.
«Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Άρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: «Θα ζητήσω να λάβω από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορώ με υπουργική απόφαση να επιτρέπω και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ.
Θα πρέπει να γίνεται και το ανάποδο. Για να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο και για να έχουμε πλήρη και ισόρροπη σχέση του ΕΣΥ με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι η Βουλή θα μου δώσει την εξουσιοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση και αυτή να προχωρήσει σωστά και να έχουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες υπηρεσίες υγείας, περισσότερη ευελιξία, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγόπουλος αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να ενισχύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απεναντίας εισάγονται ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό έτι περαιτέρω». Όπως τόνισε η Κυβέρνηση επιβάλλει μια κουλτούρα άμεσων πληρωμών και νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιωτών της υγείας, εις βάρος των νοικοκυριών και της οικονομικής κατάστασης τους. «Παγιώνει, μια κουλτούρα άμεσων πληρωμών και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας, η οποία απευθύνεται στους έχοντες και κατέχοντες», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσιμάρης σχολίσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί κανονικότητα να πληρώνουν οι ασθενείς του ΕΣΥ και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και απευθείας στο γιατρό στο χειρουργείο ή στη φαρμακευτική δαπάνη, και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα υβριδικό σύστημα, με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε κυρίαρχο ρόλο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι και τα δύο περιεχόμενο και κατεύθυνση του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τον τίτλο του, δηλαδή, σε διάσταση με την “ενίσχυση του ΕΣΥ”, όσον αφορά τις ανάγκες των ασθενών των γιατρών και των νοσηλευτών.