Με δύο ανακοινώσεις «σφραγίστηκε» η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 (ο οποίος ψηφίστηκε με τις ψήφους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ).
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από 1η Ιανουαρίου 2024, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ενώ υπενθύμισε, δε, πως «οι μισθοί έχουν αυξηθεί ήδη 10% από πέρυσι».
Αυξήσεις, πάντως, δόθηκαν μόνο σε γιατρούς, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται αντιδράσεις από νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς που κάνουν εφημερίες.
Η κυβερνητική ρύθμιση όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, ενώ μάλιστα δεσμεύτηκε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση μπορεί να δρομολογηθεί μέσα από δράσεις του υπουργείου Υγείας -πέραν αυτών που προβλέπει ήδη ο προύπολογισμός- θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών των εργαζόμενων στο ΕΣΥ.
Ταυτόχρονα, προμήνυσε και τη ρύθμιση για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων που θα έρθει τον Ιανουάριο στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα της εκπαίδευσης, ανακοίνωσε επίσης και τη θεσμοθέτηση του δωρεάν ψηφιακού φροντιστηρίου για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ – Παραδείγματα
Την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην αποψινή ομιλία του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού περί αύξησης κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον Ιανουάριο του 2024 και η οποία κοστίζει 40 εκατομμύρια ευρώ, αναλύουν με συγκεκριμένα παραδείγματα κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές των γιατρών ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.
Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα. Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το 2024 τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ., παρέμβαση που κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ.
Τούτο συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.
Μάλιστα, και προς αυτήν την κατεύθυνση το yπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές. Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.
Μη κρατικά ΑΕΙ με νόμο μέσα στο 2024
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα «θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024», είπε και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και μετέπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Θα συζητήσουμε και θα τους ακούσουμε όλους. Για να πάψουμε να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλος ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας» συμπλήρωσε.