Ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να εξασφαλίσει τους επόμενους μήνες κονδύλι της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει έργα και δράσεις σε τομείς όπως οι αστικές αναπλάσεις, το πράσινο, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές δομές.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Αθήνα 2030» και αρχικό προϋπολογισμό συνολικής δημόσιας δαπάνης 100.000.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα» για τον δήμο Αθηναίων, επισημαίνοντας πως εξοικονομούνται σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τον Δήμο Αθηναίων. Με την έγκριση της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων εξασφαλίζει τους απαραίτητους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους για την περαιτέρω βελτίωση της ζωής των κατοίκων τα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τόσο την Περιφέρεια Αττικής που αφουγκράστηκε τις ανησυχίες μας, όσο και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων που συμμετείχαν στην προετοιμασία του σχεδίου».
Οι τρεις κεντρικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το εγκεκριμένο πλέον σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, είναι οι εξής:
1. Μια πόλη που βάζει στο επίκεντρο τον κάτοικο και τις γειτονιές.
Στον συγκεκριμένο άξονα εξασφαλίζονται πόροι αρχικού ύψους 77,7 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο, το Πράσινο, την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τις Ενεργειακές Αναβαθμίσεις και την Πολιτιστική Κληρονομιά.
2. Μια πρωτεύουσα εξωστρεφής, δημιουργική και καινοτόμα.
Στον συγκεκριμένο άξονα εγκρίνονται πόροι αρχικού ύψους 5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στην Οικονομία και την αγορά, την επιχειρηματικότητας και την παραγωγή, τον τουρισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
3. Μια πόλη για όλες και όλους
Στον συγκεκριμένο άξονα εξασφαλίζονται πόροι αρχικού ύψους 17,3 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της ισότητας, της εξάλειψης των διακρίσεων και της βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής.
Βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι πόροι διαχέονται σε ολόκληρη την πόλη και όχι σε μια μεμονωμένη περιοχή παρέμβασης. Επιπλέον σε σχέση με τo αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου οι πόροι είναι αυξημένοι κατά 53%.