“Πράσινο φως” και θετική ψήφο επί της αρχής έλαβε από την πλειοψηφία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για χειρουργεία στο ΕΣΥ.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργεία. Η αλλαγή αυτή, φιλοδοξεί να οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη μείωση της νοσηρότητας του πληθυσμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», σχολιάστηκε από τους φορείς και στη συνέχεια τέθηκε σε ψηφοφορία. Υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Ενιαία λίστα χειρουργείων: Τα «βαριά» χειρουργεία εξυπηρετούνται άμεσα
Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο οποίο οι ειδικευμένοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αξιολογούν και θα καταχωρούν με ιατρική τεκμηρίωση τη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα του ασθενή να υποβληθεί σε τακτική χειρουργική επέμβαση.
Από τη λίστα αναμονής θα εξαιρούνται φυσικά τα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα χειρουργεία θα δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα.
Στο ίδιο ψηφιακό περιβάλλον θα καταχωρείται η εκτίμηση του γιατρού για τον δυνατό χρόνο αναμονής με κριτήριο την ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς, και ο ίδιος ο ασθενής θα ενημερώνεται άμεσα για την ημερομηνία της επέμβασης του.
Εξηγώντας τη λογική της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά. Η λίστα είναι στο όνομα του χειρουργού, στην κλινική, στο νοσοκομείο, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι σχετικό».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σύντομα οι επεμβάσεις θα επισπευσθούν
Η πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής στον δημόσιο τομέα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο:
“Με τη λίστα θα έχουμε απόλυτη γνώση ποιοι άνθρωποι περιμένουν για επεμβάσεις, για εγχειρήσεις. Είμαστε σε αναζήτηση ενός σχεδίου -θα το ανακοινώσουμε σύντομα- για το τι θα κάνουμε με τις λίστες χειρουργείου και θα δώσουμε λύση”, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 την Δευτέρα (2.10.23).
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως σήμερα εξυπηρετούνται άμεσα οι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επεμβάσεις, όπως είναι οι ογκολογικές, παρά τις μεγάλες λίστες αναμονής. Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τα λιγότερο επείγοντα χειρουργεία, όπως είπε.
“Τα ογκολογικά περιστατικά δεν πάνε πάνω από 10, 15 μέρες το αργότερο. Άρα, λοιπόν, δεν μένει τίποτα από αυτά, μένουν πίσω όμως αυτά που έχουν να κάνουν με μικρότερες παθήσεις αλλά και αυτά όμως δημιουργούν νοσηρότητες αν τα αφήσουμε πολύ καιρό”.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, χειρουργεία για την αφαίρεση χολής, την αντιμετώπιση μιας κήλης, ή τα χειρουργεία του θυρεοειδούς αδένα δεν εξυπηρετούνται σύντομα, καθώς προηγείται μια γυναικολογική επέμβαση για τον καρκίνο, για παράδειγμα, μια ογκολογική επέμβαση ή μια νευροχειρουργική.
Ωστόσο, με τη νέα Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα, όπως είπε:
“Όσοι συμπολίτες μας μας ακούν και έχουν 4,5,6 μήνες που περιμένουν να κάνουν μια εγχείρηση κήλης ή μια εγχείρηση χολής, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση με ποιον τρόπο τα χειρουργεία αυτά θα “τρέξουν” πολύ γρήγορα, χωρίς οι ασθενείς να πληρώσουν απολύτως τίποτα. Έχουμε λύσεις και θα τις ανακοινώσουμε πολύ σύντομα”, ανέφερε ο ίδιος.
Η κριτική για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων
Κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Γεώργιος Ζωγράφος, ανέφερε σχολιάζοντας τη σχετική διάταξη πως το μέτρο είναι κατ’ αρχήν θετικό. “Το μέχρι τώρα σύστημα δε βοήθησε στην καταγραφή της πραγματικότητας”, συμπλήρωσε.
Επισήμανε, ωστόσο, πως στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων σαφώς θα πρέπει να υπάρχει κάποιος διαχωρισμός και δεν θα πρέπει να είναι απολύτως ενιαία.
Πρότεινε συγκεκριμένα, να εξεταστεί η πιθανότητα συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ώστε εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός για τις καλοήθεις παθήσεις και για τις επεμβάσεις μικρής και μεσαίας βαρύτητας “αυτές να επιτελούνται από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Πανεπιστημίου, μιας και το Πανεπιστήμιο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο νοσοκομείων σε ιδιωτικά ιδρύματα, χωρίς καμία επιβάρυνση όμως για τον ασθενή. Να γίνει δηλαδή μια συμφωνία του κράτους και του Υπουργείου με τις κλινικές αυτές”.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, συμφώνησε με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, καθώς όπως είπε “πολλά νοσοκομεία δεν έχουν αγγίξει τις λίστες χειρουργείων από το 2015 και εμφανίζονται σε αυτές ασθενείς που κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν”.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως για εξυπηρετούνται καλύτερα οι λίστες αυτές θα πρέπει να υπάρχει επαρκές υγειονομικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες στα δημόσια νοσοκομεία.
Από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, εκτίμησε πως η ρύθμιση της Ενιαίας Λίστας δεν θα λύσει τα προβλήματα, καθώς οι αιτίες των μεγάλων αναμονών κρύβονται στις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, σε χειρουργούς, σε γιατρούς ΜΕΘ και σε νοσηλευτές, ώστε να λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, χαρακτήρισε μεν θετική εξέλιξη τη δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων, εκτίμησε δε πως δεν θα λύσει το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής των ασθενών.
“Όσο δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, οι χειρουργικές αίθουσες δεν είναι πλήρως λειτουργικές και δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια υλικών”, σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας, παρατήρησε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Σήμερα Τρίτη (3/10) θα πραγματοποιηθεί η β’ ανάγνωσή του και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.