Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές διαμονής στα ξενοδοχεία – όσον αφορά τους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς – με το κόστος διανυκτέρευσης σε ένα πεντάστερο να φθάνει τα 348 ευρώ, 123% πάνω σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, Γαλλία και Ιταλία είναι πιο ακριβές, καθώς το αντίστοιχο κόστος ανά διανυκτέρευση να διαμορφώνεται στα 447 ευρώ (+23,9% από το 2019) και τα 431 ευρώ (+18,4% από το 2019) αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian Technologies, με βάση την ανάλυση ενός δισεκατομμυρίου σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τέσσερις πιο δημοφιλείς μεσογειακοί προορισμοί παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά την ασφάλεια και το κλίμα. Επιπλέον, τα τουριστικά αξιοθέατα σε αυτούς τους προορισμούς κρίνονται γενικά ικανοποιητικά. Σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ξεχωρίζουν από αυτή την άποψη.
Όσον αφορά τις επιλογές ξενοδοχείων, η Ελλάδα είναι ο πιο ικανοποιητικός προορισμός μεταξύ των ταξιδιωτών, ενώ η Γαλλία θεωρείται λιγότερο επιθυμητή. Ιταλία και Ισπανία έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης.
Τιμές ξενοδοχείων
Υπάρχει μια ανοδική τάση στις τιμές των ξενοδοχείων σε όλους τους προορισμούς και τις κατηγορίες ξενοδοχείων. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τις ακριβότερες τιμές στα πεντάστερα, ενώ η Ισπανία ξεχωρίζει για τις ανταγωνιστικές τιμές της. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αύξηση τιμών από το 2019, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες. Φέτος, οι επισκέπτες των ξενοδοχείων 5 αστέρων θα πρέπει να πληρώσουν 123% περισσότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2019.
Οσον αφορά τα τριων και τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία, η Ελλάδα είναι ο πιο ακριβός προορισμός, καθώς το κόστος διανυκτέρευσης διαμορφώνεται στα 123 ευρώ και 199 ευρώ αντίστοιχα.
Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ο προορισμός με τις καλύτερες προσφορές ξενοδοχείων.
Αεροπορική συνδεσιμότητα
Όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα, και οι τέσσερις προορισμοί έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους για το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία και η Ιταλία σημείωσαν αύξηση των διεθνών πτήσεων, αν και η χωρητικότητά τους στο εσωτερικό είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2022. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν αυξήσει τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια χωρητικότητά τους.
Λόγω της αυξημένης αεροπορικής χωρητικότητας, οι μεσογειακοί προορισμοί ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν περισσότερους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.
Φέτος, οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε μεσογειακούς προορισμούς με αυξημένη χωρητικότητα και περισσότερα απευθείας δρομολόγια. Η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ήδη καλή συνδεσιμότητα με τη Βόρεια Αμερική πέρυσι, αύξησαν τις προσφερόμενες θέσεις κατά 36% και 45% αντίστοιχα.
Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ελλάδας, η χωρητικότητα στα απευθείας δρομολόγια με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μόλις 20%. Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα πρώτων αγορών προέλευσης για τους προορισμούς αυτούς, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης.