Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το patrisnews, ανέφερε ότι, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε την διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό – όπως τόνισε – είναι καθαρά απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος, για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Ο κ. Βορίδης, σε ερώτηση μας, ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού λόγω του εκλογικού συστήματος είναι πολύ δύσκολο ένα κόμμα να συγκεντρώσει το 46% των ψήφων του εκλογικού σώματος, αλλά είναι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει στην διακυβέρνηση της χώρας, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των δεύτερων εκλογών.
Ακόμη τόνισε ότι παρότι είναι πεπεισμένος ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη και πάλι ως κυβέρνηση, αν ο λαός αποφασίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία στην διακυβέρνηση της χώρας, θα γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό, με το κόμμα ή τα κόμματα φυσικά τα οποία θα έχουν τα ίδια οράματα και τους ίδιους στόχους με τη Νέα Δημοκρατία.
«Για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός»
Για την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ανέφερε. «Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα. Άρα αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Άρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου».
«Στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας»
Στην ερώτηση μας αν μπορεί Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές σημαίνει 46% για οποιονδήποτε. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι δυνάμεις, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα για να το πει αυτό κάνεις. Αλλά έχω απόλυτη πεποίθηση, ότι στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».
Η αναφορά του στην πιθανότητα συνεργασίας για την διακυβέρνηση της χώρας
Απαντώντας στο ερώτημα μας αν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα άλλο κόμμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε.
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, οπότε έχει χρειαστεί και είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού, την τιμάμε και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Άρα αν είναι αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στο κοινοβούλιο, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε προγραμματικές συνθέσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μία βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί αυτό. Θα είμαστε αυτοδύναμοι».
Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου με την δεύτερη εκδοχή να είναι πιά η επικρατέστερη
Σενάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του dnews, που θέλουν να εξετάζονται από το μέγαρο Μαξίμου κωλύματα για την Κυριακή του Θωμά λόγω αντιδράσεων από την εκκλησία δεν ευσταθούν υπό την έννοια οτι ουδείς επιθυμεί διατάραξη των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών από την στιγμή που θα μπορούν όσοι επιθυμούν να να ασκήσουν απρόσκοπτα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτός ο λόγος που θα βαρύνει την σχετική απόφαση.
Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταρχική επιδίωξη είναι το όσο δυνατό μικρότερο κώλυμα για την χώρα συνολικά σε οτι αφορά την απρόσκοπτη πορείας της για την οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης. Και οι δύο αυτοί μήνες της άνοιξης είναι σημαντικοί καθώς θα αναμένονται εξελίξεις στην ομαλή συνέχιση του προγράμματος για το ταμείο ανάκαμψης αλλά και την δεύτερη παράλληλη διαδρομή για την λήψη πιστωτικής βαθμίδας από τη χώρα.
Οσοι μετέφεραν ή διέδωσαν το προηγούμενο διάστημα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό μέσα στον χειμώνα, ( ακόμα και για Ιανουάριο είπαν κάποιοι) απλά προκάλεσαν μυϊκούς σπασμούς απογοήτευσης σε πρόσωπα εντός του πρωθυπουργικού γραφείου. Κι αυτό γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν οτι τα βασικά ζητούμενα όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την χώρα αυτούς τους πρώτους μήνες του 2023.
Μία απόφαση για πρόωρες κάλπες θα φρέναρε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση του ταμείου ανάκαμψης, θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στον δείκτη σοβαρότητας της Ελλάδας εντός των Βρυξελλών, το ίδιο και στις αγορές που πλέον βλέπουν με ικανοποίηση τις επιδόσεις της Ελλάδας στην βασική εικόνα της οικονομικής της πολιτικής. Κι ακόμα, μεταξύ των ηγετών συνομιλητών του πρωθυπουργού σε Ευρώπη και ΗΠΑ κανείς δεν θα μπορούσε να εξηγήσει μία τέτοια κίνηση από έναν πρωθυπουργό που βλέπει την δημοσκοπική του εικόνα ξεκάθαρα υψηλότερα από αυτή των αντιπάλων του.
Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να καταφέρει η χώρα στο επόμενο – διαχωρισμένο- ( προ και μετά εκλογών) χρονικό διάστημα του 2023 όσο κι αν έχει γράψει… καλά στα διαγωνίσματα.
Πρόσφατα, ο ίδιος φέρεται να είπε σε συνεργάτες του “ αν τυχόν ήμουν εγώ στις αγορές θα περίμενα να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε μία χώρα για να προχωρήσει η επενδυτική βαθμίδα”. Ουδέν ευκρινέστερον. Τούτο σημαίνει οτι οι αγορές αν τυχόν φοβούνταν να υπάρξει στην Ελλάδα αυτό που ο ίδιος περιέγραψε στην ΔΕΘ ως “τερατογέννεση” τότε δεν θα ολοκληρωνόταν τίποτα καθώς όλα θα ξεκινούσαν από την αρχή και με όποια δεδομένα έβαζε στο τραπέζι μία κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.
Οπότε, ένας πρωθυπουργός που θα δώσει την μάχη της επανεκλογής πολύ απλά δεν δα ήθελε να τρέχει και παράλληλα να πυροβολεί τα πόδια του: Να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις, να χαθεί η σοβαρότητα για τον ίδιο και την χώρα και να απογοητεύσει όσους πιστεύουν σήμερα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Η για όποιον δεν κατάλαβε δεν θα είχε νόημα να θέλει να ξανακυβερνήσει αλλά έχοντας χάσει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σημερινές εν εξελίξει διαδικασίες.