Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων https://ntantades.gov.gr/, για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Tο πρόγραμμα αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός/μιας παιδαγωγού φροντιστή.
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο σε 33 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr (https://ntantades.gov.gr/) άνοιξε προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να βρείτε στη σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://isotita.gr/prosklisi-ekdilosi-endiaferontos-ntantades-tis-geitonias/).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 8 το απόγευμα ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades@yeka.gr.
Σε δεύτερη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».
Τονίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.