Παράταση στα μέτρα έως τις 23 Ιανουαρίου εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μία εβδομάδα και επαναξιολόγησή τους μετά το πέρας της, αποφάσισε να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη (12/1), η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Παρότι αρχικά είχε διαρρεύσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αρθούν οι περιορισμοί στη μουσική στην εστίαση και διασκέδαση καθώς και η απαγόρευση των όρθιων θαμώνων, φαίνεται ότι τελικά κρίθηκε πως είναι ακόμη νωρίς, δεδομένου ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι σημαντική, ενώ αναμένεται το «αποτύπωμα» του ανοίγματος των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται μία τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων, μεσοσταθμικά, γεγονός που κάνει ορισμένους επιστήμονες αισιόδοξους ότι μπορεί και να βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης της επιδημίας Όμικρον. Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα αναμένεται να έχουν οι ειδικοί μέχρι την Παρασκευή, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει φανεί η επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων.

Εάν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με αποκορύφωμα τις 4 Ιανουαρίου (50.182 κρούσματα) δεν συνεχιστεί, τότε οι ειδικοί θα μπορούν να καταλήξουν ότι πρόκειται για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που έφερε η παραλλαγή Όμικρον.

Αναπάντητο «ερωτηματικό» παραμένει η επιβάρυνση που θα προκαλέσει το νέο στέλεχος στο σύστημα Υγείας και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),  κάτι που επίσης αναμένεται να φανεί σαφέστερα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία ως προς τις βαριές νοσηλείες είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά στις περιπτώσεις με Όμικρον.

Αντίθετα, τα περιστατικά με Δέλτα φαίνεται ότι δεν έχουν σταματήσει να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο των διασωληνωμένων να είναι αυξημένος κατά περίπου 2,5 %.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close