Την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού πλήττει την Ευρώπη, η συζήτηση για τη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, με φόντο και την τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου που ήδη γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «δεν προβλέπεται μέγιστη ισχύς, καθώς αυτό θα εξαρτάται από τα επιστημονικά στοιχεία που θα προκύψουν όσον αφορά στο διάστημα για το οποίο προσφέρουν προστασία τα διάφορα εμβόλια».
Το πιστοποιητικό νόσησης, ως γνωστόν, έχει διάρκεια 180 ημερών (6 μηνών).
Από την άλλη, ο κανονισμός, που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα ισχύει για 12 μήνες, από 1ης Ιουλίου 2021.
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη ισχύος του κανονισμού.
Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά στην πανδημία.
Η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού ευδοκιμεί και στην Ελλάδα.
Μετά το εξάμηνο, από τον δεύτερο εμβολιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, είτε με μία κανονική δόση του εμβολίου της Pfizer, είτε με μισή δόση του Moderna.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ημερομηνία λήξης πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε – μιλώντας στην ΕΡΤ – πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.