Το αν θα κολλήσουμε κορονοϊό, δεν εξαρτάται τόσο από τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή και την διάρκεια της επαφής, εξήγησε η Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η λοιμωξιολόγος πρόσθεσε ότι «αν είμαστε σε μια συνθήκη με πολλούς ανθρώπους για διάρκεια, φορώντας τη μάσκα μας και με συνωστισμό, υπάρχει κίνδυνος».
Όμως, όπως διευκρίνισε αν είμαστεσε ανοιχτό χώρο, «φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας αποστάσεις για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, ο κίνδυνος μειώνεται». Ειδικότερα, για τον ασπασμό των εικόνων στις εκκλησίες, με αφορμ΄ή την κοσμοσυρροή πιστών στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, την στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Ο κίνδυνος, επομένως, βρίσκεται εάν στον χώρο που αναπνέουμε είμαστε χωρίς μάσκα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για αρκετή ώρα. Ιδανικό θα ήταν να φορούμε την μάσκα μας και όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας στην εικόνα, αλλά ο κίνδυνος είναι χειρότερος όταν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε κλειστούς χώρους».
Συνεχίζοντας, η κ. Λινού είπε ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους και υπογράμμισε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται -όπως τόνισε- και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός.
Όπως εξήγησε η κ. Λινού, η μετάλλαξη Δέλτα+ είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα. «Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα, θα δούμε εν τοις πράγμασι τι θα συμβεί». Πάντως επεσήμανε πως υπάρχουν μελέτες που μένει να δημοσιευτούν και λένε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν εξίσου με τους ανεμβολίαστους.