Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και με βαθμιαίο άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων. Να θυμίσουμε ότι στόχος είναι μέχρι τέλη Μαΐου οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν τα 5,6 εκατομμύρια μέχρι τέλη Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών «κι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. Αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29 μέσα στον Ιούνιο». Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Εμβολιασμοί κορωνοϊός
Σχετικά με τις βεβαιώσεις των self test
Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι το πρόκειται για τη βεβαίωση που μπορεί ο πολίτης να παίρνει ψηφιακά κατόπιν του διαγνωστικού τεστ που διενεργεί σε εργαστήριο είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί το αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου.
«Μόλις γίνει το τεστ θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο μητρώο ασθενών της ΗΔΙΚΑ και κατόπιν δίνεται η βεβαίωση που είναι επίσημη». Όσο για τους πολίτες που κάνουν οι ίδιοι self test «με προσωπική τους ευθύνη μπορούν να μπούνε στο selftest.gov.gr και να δηλώσουν ότι έχουν πραγματοποίησει το τεστ είτε για τους ίδιους ως εργαζόμενοι είτε ως γονείς για τα παιδιά τους».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται με κωδικούς taxisnet, ενώ επεσήμανε ότι αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν ήδη νοσήσει. Για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά και την ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.
Επόμενος σταθμός η ΕΜΑΚ
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο μέτωπο του εμβολιασμού μετά το βήμα που έγινε στην ΕΜΑΚ και αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της υπηρεσίας.
Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη που είχε δώσει στο STAR στις αρχές Απριλίου είχε δώσει το στίγμα «δείχνοντας» προς την πλευρά των υγειονομικών, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.
«Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας» είχε πει τότε χαρακτηριστικά. Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη