Την αυστηροποίηση των μέτρων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής για τον κορωνοϊό, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος “εκτόξευσης” του αριθμού κρουσμάτων στην Αττική.
Η απόφαση αυτή, λήφθηκε αργά χθες το απόγευμα , έπειτα από συνεδρίαση της επιτροπής. Οι σχετικές εισηγήσεις θα εξεταστούν ,σήμερα, από την ολομέλεια της επιτροπής για την πανδημία, στην οποία θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η κυβέρνηση πάντως ,σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, βρίσκεται πάντα σε “επαγρύπνηση” αναφορικά με την πανδημία. «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζεται ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για την άνοδο των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, αύξηση σημειώθηκε και στα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού, τα οποία ανήλθαν στα 66.
Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων
Το ζήτημα των σχολείων ήταν να ανάμεσα στα βασικά θέματα της “ατζέντας” στη συζήτηση τον λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα γυμνάσια και τα λύκεια επρόκειτο να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου. Βέβαια, θεωρείται πια δεδομένο ότι στις “κόκκινες περιοχές”, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Αττική, τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ορισμένοι επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια. Αρκετά μέλη, από την άλλη, προτείνουν να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η τρίτη λυκείου, λόγω των πανελληνίων.
Διαφωνίες για το ζήτημα του λιανεμπορίου- Στο “τραπέζι” και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα”
Έντονες διαφωνίες σημειώνονται στην επιτροπή των ειδικών και για το ζήτημα του λιανεμπορίου με πιθανότερο σενάριο να επανέλθει πάλι η μέθοδος του “click away”. Ορισμένα μέλη προτείνουν ως λύση τα ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.
Η πλειοψηφία της επιτροπής συμφωνεί στην επιβολή άμεσων και “σκληρών” μέτρων για προληπτικούς λόγους. Έτσι, εξετάζεται ακόμη και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί στις “κόκκινες περιοχές”.
Ο καθηγητής Σύψας ,πάντως, μιλώντας σήμερα στο Open, ξεκαθάρισε πώς η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” και εξετάζεται ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Βέβαια, διευκρίνισε ότι ακόμα η κατάσταση βρίσκεται σε ελεγχόμενο στάδιο. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι προληπτικά και ουσιαστικά απαραίτητα για να μην επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας. Οι δύο δείκτες που ανησυχούν τώρα τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών αλλά και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία έχει ξεπεράσει το 60%. Αναφορικά με τον εμπόριο, εφόσον τεθεί όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθει η μέθοδος του ”click away”
Ανησυχία για την αύξηση των “κόκκινων περιοχών”
Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, αναμένεται να ετοιμάσει μία επιδημιολογική αναφορά για όλη τη χώρα, βάσει της οποίας θα ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις. Τα πρώτα στοιχεία για την επιδημία συνολικά, δείχνουν ότι αυξημένο ιικό φορτίο ,εκτός από την Αττική, παρουσιάζουν και άλλες 22 περιοχές στην Ελλάδα.
Μέλος της επιτροπής των ειδικών, ανέφερε: «Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο ”Σωτηρία” το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά την άρση των μέτρων και τις εικόνες που παρατηρήθηκαν στην αγορά.