Γενικό lockdown «τύπου Μαρτίου» ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας οδήγησαν το κυβερνητικό επιτελείο -ύστερα και από εισήγηση των Λοιμωξιολόγων- να βάλει «λουκέτο» στη χώρα για τις επόμενες τρεις βδομάδες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λοκντάουν σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός.
«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.
«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.
«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι στις 15:00 θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και στις 18:00, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων. Μαζί τους θα βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων Μητσοτάκη
Από τις 6.00π.μ. του Σαββάτου και μέχρι 20 Νοεμβρίου θα ισχύουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο, είναι ότι νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά.
Kλειστά γυμνάσια και λύκεια
Τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θανάτους, νοσηλείες, κατάληψη ΜΕΘ. Αν συνεχίζαμε σε αυτό το ρυθμό, τις επόμενες 10 μέρες θα περιμέναμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 συνανθρώπους μας.
Είμαι σίγουρος ότι εφόσον αυτά τα μέτρα, τις επόμενες 3 εβδομάδες, εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να ανακόψουμε [την αύξηση].
Ξέρω ότι υπάρχει οικονομική ανησυχία. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 37 δισ. διαθέσιμαΘα σταθώ σε 3 πρόσθετα μέτρα που θεωρώ σημαντικά.
Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534
Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας
Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα.
Θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές της κυβ., όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Αναλαμβάνουμε στο ακέραιο τις ευθύνες των επιλογών μας.
Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα
Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.
Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.
Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες.
Το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες .
Στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν.
Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.