Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα υπάρξει η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Φέτος θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά) όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος «έπιασε» σιγά-σιγά.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close