Ένας στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Alco, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.
Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η εικόνα των πολιτών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες, με το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ ενώ το 80% εξαναγκάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα το 20% πλήρωσε πάνω από 70 ευρώ, ενώ το 59% γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στον γιατρό που τον παρακολουθεί.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση της μελέτης σε συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των οργανώσεων ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας.
Ειδικότερα, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, στην υπολειτουργία των ΤοΜΥ και τις ελλείψεις οικογενειακών ιατρών, ειδικά στην περιφέρεια που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ασθενών αναφέρθηκαν επίσης στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας που οδηγούν στην υπολειτουργία τους, καθώς και στις δυσβάσταχτες συμμετοχές των ασθενών, στη φαρμακευτική δαπάνη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι εις βάρος του ασθενή.