Στην Ημέρα της Γης, η οποία γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλον τον κόσμο, αφιερώνει η Google το σημερινό της (22 Απριλίου) Doodle.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και τη «γνωριμία» μας με τον πλανήτη μας, η Google περιγράφει πως το άλμπατρος είναι το πτηνό με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από όλα τα εν ζωή πτηνά, ενώ η σεκόγια αποτελεί το υψηλότερο δένδρο.
Το paedophryne amauensis είναι το μικρότερο σπονδυλωτό, με τη βικτωρία την αμαζονική να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδρόβια φυτά. Εξάλλου, ο κοιλάκανθος είναι το αρχαιότερο εν ζωή είδος ζώου, τη στιγμή που το κολλέμβολο βαθέων σπηλαίων ζει στα βαθύτερα σπήλαια.
Η έμπνευση του θεσμού της Ημέρας της Γης αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας.
Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, υπό τον συντονισμό του Δικτύου Ημέρας της Γης.
Ημέρα της Γης: Διαδραστική ξενάγηση στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Με έναν διαφορετικό τρόπο γιορτάζει την Ημέρα της Γης 2019 τη Δευτέρα 22 Απριλίου ο Φορέας Διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ο οποίος διοργανώνει μια διαδραστική ξενάγηση για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το πάρκο, την ιστορία του, τη σημερινή κατάσταση και λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα να «ενεργοποιήσουν» την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 και στις 15:00, ενώ εκτιμάται ότι κάθε μία θα διαρκέσει από 45 λεπτά μέχρι μία ώρα.
Όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυο ξεναγοί του πάρκου, η αρχιτέκτονας-μηχανικός Ιωάννα Μινέτου και η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρία-Ευανθία Θεοδώρου, «η συγκεκριμένη ξενάγηση δεν θα είναι μια στείρα ιστορική αναδρομή, αλλά θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς ο επισκέπτης θα γνωρίσει το πάρκο, αλλά την ίδια στιγμή θα παρατηρήσει, θα ακούσει, θα μυρίσει, θα αγγίξει. Σίγουρα θα μας απασχολήσει το πώς έφτασε να υφίσταται αυτό το πάρκο μέσα στον αστικό ιστό των δυτικών προαστίων της Αττικής και ποια η σχέση του με τους γύρω δήμους».
Η περιήγηση θα περιλαμβάνει το αρχιτεκτονικό κομμάτι, με αναφορά στη δημιουργία του πάρκου ως δασικού οικοσυστήματος και την πορεία του μέσα από τις χρονικές περιόδους, αλλά και στα υφιστάμενα κτίρια σχετικά με τη δόμησή τους, την κατασκευή τους και τη λειτουργία τους σήμερα, ενώ το δεύτερο κομμάτι αφορά στο τεχνητό και φυσικό οικοσύστημα του χώρου.
«Θα αναλυθούν οι αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αυτού του χώρου και πώς αυτές οδήγησαν στη σημερινή του κατάσταση. Επίσης, θα επικεντρωθούμε στο τεχνητό και φυσικό οικοσύστημα του χώρου. Είναι σημαντικό το πώς ένα τεχνητό σύστημα λιμνών αποτέλεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία και εξέλιξη ενός υδροβιότοπου», δηλώνουν η αρχιτέκτονας και η περιβαλλοντολόγος του πάρκου «Αντ. Τρίτσης».
Στόχος των δύο ξεναγών «είναι ο επισκέπτης να κατανοήσει την ύπαρξη της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον, καθώς και τη σπουδαιότητα διατήρησής της, αποσκοπώντας στην απόκτηση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης» και καταλήγουν ότι «η ξενάγηση στο πάρκο αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου πλαισίου ανάλογων δράσεων αυτήν την ημέρα».