Έπειτα από την παρουσίαση -τον περασμένο Οκτώβριο- του προγράμματος της μικρής και μεγάλης Επιδαύρου για το προσεχές καλοκαίρι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προχώρησε στην ανακοίνωση και του προγράμματος της Αθήνας.
Πρόκειται για ένα -εξίσου με τις προηγούμενες χρονιές- πλουραλιστικό πρόγραμμα, με δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές ισάριθμα μοιρασμένες σε ελληνικές και ξένες ομάδες, που συμπεριλαμβάνουν κάποια σπουδαία, και πολύ αγαπητά στο ελληνικό κοινό, ονόματα, αλλά και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες· βεβαίως, στο πρόγραμμα βρίσκονται πρωτοκλασάτες παραστάσεις χορού, καθώς και η πλατφόρμα «Άνοιγμα στην πόλη σε Αθήνα και Πειραιά» που αριθμεί δεκάδες υβριδικές παραστάσεις, performances και κοινωνικά δρώμενα, απλωμένα σε διαφορετικούς χώρους (Μουσεία, Δημοτικό
Θέατρο Πειραιά, κινηματογράφοι, Πεδίον Άρεως κ.ά.) θα δούμε ακόμη κινηματογραφικές προβολές, δράσεις σε συνεργασία με διάφορους φορείς (ΚΕΘΕΑ, Περιοδικό Σχεδία, Ένωση Ξενοδόχων κ.ά.), αλλά και για πρώτη φορά φέτος την τιμητική τους έχουν οι ανήλικοι θεατές, καθώς έχει σχεδιαστεί μια σειρά δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε παιδιά.
Θέατρο
Δίπλα στα ονόματα του Μπομπ Ουίλσον και του Ίβο βαν Χόβε που κλέβουν τις εντυπώσεις στο πρόγραμμα της Επιδαύρου, ο μάγος της θεατρικής ψευδαίσθησης Ρομπέρ Λεπάζ -αφού προσκλήθηκε από την Αριάν Μνουσκίν να σκηνοθετήσει τους ηθοποιούς του Θεάτρου του Ήλιου- θα παρουσιάσει μια επική παράσταση εμπνευσμένη από την ιστορία της πατρίδας του, του Καναδά: «Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη» (Μέγαρο Μουσικής, 12-16/7).
Το αιρετικό, βλάσφημο κορίτσι του ισπανικού θεάτρου, Ανχέλικα Λίντελ, επιστρέφει στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά με την παράσταση «Γένεσις 6, 6-7», όπου ενώνει τον μύθο της Μήδειας με την Παλαιά Διαθήκη (Πειραιώς 260, 31-31/5), ενώ ο εικονοκλάστης Ρομέο Καστελούτσι σκηνοθετεί πέντε ερασιτέχνες Αφρικανούς ηθοποιούς σε ένα σκηνικό ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή: «Η νέα ζωή» (Πειραιώς 260, 6-6/7). Και στην όπερα, όμως, θα παρουσιαστεί μια ωραία έκπληξη. Οι ακραίοι, τολμηροί «εφευρέτες» ενός hi-tech digital theatre, οι Ισπανοί περφόρμερ Λα Φούρα ντελς Μπάους (La Fura dels Baus) θα συνεργαστούν με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι (Ηρώδειο, 5, 7, 9, 11/6)
Στο ελληνικό πρόγραμμα, συνεχίζεται η παρουσία καλλιτεχνών με έντονο καλλιτεχνικό στίγμα. Για παράδειγμα, δεσπόζει η πρόταση της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων που, μετά τη «Σφαγή των Παρισίων», καταπιάνεται με ένα ακόμη ελισαβετιανό αριστούργημα. Η σαιξπηρική «Τραγωδία του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄» απασχολεί μια ομάδα, που επικεντρώνεται σταθερά στη σκηνική συνομιλία λόγου, κίνησης και μουσικής (Πειραιώς 260, 14-17/7).
Ένα οδοιπορικό στη Σύρο του περασμένου αιώνα που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου και εμπιστεύθηκε στη Νένα Μεντή να το ερμηνεύσει, παίρνει σάρκα και οστά επί σκηνής σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη: «Ξένες πόρτες» (Πειραιώς 260, 11-15/7).
Η σπουδαία ομάδα Εν Δυνάμει που δουλεύει με άτομα με και χωρίς αναπηρία και με επικεφαλής στη σκηνοθεσία την Ελένη Ευθυμίου, έρχεται με τα «Ερωτευμένα Άλογα» για να μιλήσουν χωρίς ταμπού για τη γενετήσια ορμή (Πειραιώς 260, 16-17/7).
Χορός
Στο Ηρώδειο έρχεται η Φλαμανδή χορογράφος η Anne Teresa De Keersmaeker (2/7), την οποία οι φανατικοί του χορού λατρεύουν για το ιδιότυπο στιλ της, που έχει δημιουργήσει σχολή στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Η Πειραιώς 260 παραμένει το σημείο συνάντησης σύγχρονων χορογράφων διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι θα μας αποκαλύψουν ποιες είναι οι σύγχρονες χορευτικές τάσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η ανθρώπινη κίνηση είναι πάνω απ’ όλα μια επ’ άπειρον δυνατότητα. Από τους ξένους προσκεκλημένους θα δούμε με σειρά σημαντικότητας τον Boris Charmatz (11,-14/7), τον Hofesh Schechter (10/7), τον Omar Rajeh (25, 26/6), τον Marco da Silva Ferreira (29, 30/6) και τους Aterballeto (10/7).
Σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο κινούνται και οι επιλογές Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν ανοίξει τα φτερά τους και στη διεθνή σκηνή. Αυτοί είναι ο Κώστας Τσιούκας (5, 6/6), η Ανδρονίκη Μαραθάκη (15, 15/6), ο Άρης Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου, δημιουργοί της ομάδας arisandmartha (27, 28/6). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο χορός θ’ ανοίξει στην πόλη με έναν αναπάντεχο τρόπο. Στο Πεδίον Άρεως θα δώσουν παραστάσεις η Compagnie Pernette με τη συμμετοχή του ελληνικού μουσικού συγκροτήματος Πόλκαρ (21/6), η Έλενα Αντωνίου (11/7), η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (11/7) και οι Stereo Nero Dance Co. (11/7).
Μουσική
Κάθε ένας από τους καλλιτέχνες που προσκαλεί αυτό το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελεί μια ξεχωριστή καλλιτεχνική περίπτωση και το Ηρώδειο είναι ο μαγικός τόπος για να ακούσουμε ζωντανά από ηλεκτρισμένες μουσικές μέχρι κλασικά ηχοχρώματα, από Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Με ημερολογιακή σειρά θα δώσουν συναυλίες οι Ελένη Καραϊνδρου (14/6), Jethro Tull (15/6), Γιώργος Νταλάρας με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (19/6), Lorreena MacKennitt (27/6), Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Γιάννης Χαρούλης στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου (28/6), Yo-Yi Ma (30/6), Dead Can Dance (3/7), Tindersticks (13/7), ενώ δεν θα λείψουν οι μεγάλες ορχήστρες από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου (17/6) και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ (21/6) μέχρι την Συμφωνική Oρχήστρα της Βιέννης (22/6) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (24/6).