Ακριβή, αν όχι δυσβάσταχτη, θεωρούν τις δαπάνες υγείας οι Έλληνες, οι οποίοι, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, σε ποσοστό 52% δηλώνουν οτι τους προκαλούν «μερική επιβάρυνση», ενώ το 15,6% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να πληρώσει για την υγεία του.
Συνολικά, δηλαδή, 67,6% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν κάποιου βαθμού δυσκολία στο να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) σχετικά με το πώς ανταποκρίνονται τα νοικοκυριά στις ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις 10 χειρότερες θέσεις και πολύ ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, όπου πάνω από τους μισούς κατοίκους δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στο να καλύψουν τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης. Αντιθέτως, στη χώρα μας, μόνον 3 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μπορούν με άνεση να πληρώσουν για τις ιατρικές τους ανάγκες.
Αρνητική πρωτιά έχει η Κύπρος, με σχεδόν 40% του πληθυσμού να αναφέρει ότι οι ιατρικές ανάγκες αποτελούν σημαντικό οικονομικό βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντιατρικές δαπάνες, όπου 46,5% των κυπριακών νοικοκυριών δηλώνουν σοβαρή δυσκολία ανταπόκρισης σε αυτές τις ανάγκες.
Αναφορικά με τις οδοντιατρικές δαπάνες, 17,7% των Ελλήνων δηλώνουν ότι «ζορίζονται» υπερβολικά για να τις καλύψουν, ενώ μόνο 31,8% αναφέρουν ότι δεν δυσκολεύονται με τα έξοδα αυτά.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στα φάρμακα, όπου το ποσοστό οικονομικής δυσκολίας πέφτει στο 13,8%.
Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας στους τρεις πολίτες αναφέρει μέτρια δυσκολία στην κάλυψη ιατρικών δαπανών και ένας στους 10 αναφέρει σημαντική δυσκολία.
Στις καλύτερες θέσεις, αναφορικά με την ανταπόκριση και στις τρεις κατηγορίες ιατρικών εξόδων, βρίσκονται χώρες όπως η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ολλανδία όπου τα ποσοστά μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης είναι μονοψήφια.
Στην Ελλάδα, όπως δείχνουν, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ένα τρίτο των δαπανών Υγείας βγαίνει απευθείας από την τσέπη μας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού έχει υποχρεωτική ασφάλιση.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες όπου τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες αντιστοιχούν σε τόσο μεγάλο ποσοστό των συνολικών δαπανών.
Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη των 28, οι πληρωμές υγείας που προέρχονται απευθείας από την τσέπη των πολιτών, είναι 18,2%.
Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως στην Ελλάδα η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας είναι 1678 ευρώ.