Νέα μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Ophthalmology» και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (περιείχε 72% στερεά κακάο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου ενώ, αντίθετα η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή, μόλις 40 mg ανά 47 γρ. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.
Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ. Ωστόσο ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους.
Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, την πρακτική αξία αυτού του ευρήματος δεν την γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες γιατί, όπως λέει, δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη μελέτη στον αληθινό κόσμο, καθώς η συγκεκριμένη διεξήχθη σε ερευνητικό εργαστήριο. Είναι τόσο πολλά, όμως, τα δεδομένα για τη μαύρη σοκολάτα και τις επιδράσεις της στην υγεία, που προφανώς κάτι σημαίνει αυτό.
Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει δύο προηγούμενες με παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μία από τις μεταναλύσεις που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» και στην οποία εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 508.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μαύρη σοκολάτα (2 έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η κάθε μία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ενώ και πρότερη μελέτη του 2015 που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» με 20.951 συμμετέχοντες είχε δείξει ότι τα άτομα που έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% και καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.
Σύμφωνα με τον Δρ. Κανελλόπουλο, το πώς επηρεάζει η μαύρη σοκολάτα την υγεία των ματιών δεν είναι κάτι που μπορεί να διευκρινιστεί τόσο εύκολα. Οι επιστήμονες όπως λέει πιστεύουν ότι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι αυξάνει την ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, τα ραβδία και τα κωνία), καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση. Η αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή πιθανώς είναι πολύ σημαντική, διότι «ο χιτώνας αυτός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, περιέχει πολύ πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, επομένως μπορεί να είναι αυτός που ωφελείται περισσότερο από τη μαύρη σοκολάτα.
Ο Δρ. Κανελλόπουλος επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να συστηθεί στο κοινό η κατανάλωση σοκολάτας για να βλέπει καλύτερα, αν όμως του αρέσει η σοκολάτα δεν υπάρχει λόγος να την στερηθεί αρκεί να συνηθίσει τη μαύρη που είναι λίγο πιο πικρή. Αρκεί βέβαια να την καταναλώνει σε μικρές ποσότητες για να μη δημιουργήσει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό του.