Μπορεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο να άλλαξε τα δεδομένα στις σταθερές συγκοινωνίες και να έβαλε τέλος στη στρατιά των ατόμων που χρησιμοποιούσαν το μετρό χωρίς να ακυρώνουν το εισιτήριο τους ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια τζαμπατζήδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΟΑΣΑ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, όπου με ένα εισιτήριο να περνούν από τις πύλες δύο ή και περισσότερα άτομα, έχει αναθέσει την διενέργεια ειδικής μελέτη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκειμένου να εντοπίσει τις αιτίες και να αναζητηθούν τρόπο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τώρα οι πύλες στους σταθμούς του Μετρό παραμένουν ανοιχτές για περίπου 8 δευτερόλεπτα, χρόνος που οι τζαμπατζήδες εκμεταλλεύονται, περνούν χωρίς να πληρώσουν και χρησιμοποιούν το Μετρό χωρίς κανένα κόστος.
Υπενθυμίζεται πως στο χρόνο των 8 δευτερολέπτων κατέληξε ο ΟΑΣΑ μετά από μελέτη που ετοίμασε η ανάδοχος εταιρεία, Hellas Smart Ticket και ύστερα από εκτεταμένες δοκιμές.
Τώρα το έργο του ΕΜΠ είναι αφενός να καταγράψει τι ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και πώς αντιμετωπίζουν εκεί το φαινόμενο του τζάμπα…
Φυσικά ένα άλλο μέτρο που έως τώρα λειτουργούσε, ήταν οι έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς. Η επαναφορά των ελέγχων στα μέσα μεταφοράς θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους στόχους που θα τεθεί στις συγκοινωνιακές εταιρείες από το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).