Στην έγκριση ενός συστήματος κουπονιών με στόχο την υποστήριξη της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο στην Ελλάδα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.
Η επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Το ελληνικό έργο υπερταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Με το σύστημα κουπονιών θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας σε περιοχές όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, οι οποίες ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Το σύστημα θα συμβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι δεν νοθεύεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισμός.»
Στόχος των ελληνικών αρχών είναι η αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν «υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες», οι οποίες ορίζονται από την Ελλάδα ως ευρυζωνικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα εύκολης αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps).
Υπάρχουν ήδη υποδομές κατάλληλες για την παροχή αυτών των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά το ποσοστό χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό. Τα κουπόνια θα στηρίξουν τη μεγαλύτερη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών καλύπτοντας μέρος των δαπανών εγκατάστασης και του μηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 μηνών. Οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
Η Ελλάδα υπέβαλε το μέτρο στήριξης προς αξιολόγηση από την Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες μέσω των υφιστάμενων ευρυζωνικών υποδομών. Συνεπώς, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ.
Η Επιτροπή έλαβε μέριμνα ώστε η Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε αθέμιτη στρέβλωση του ανταγωνισμού, και ειδικότερα θα ελέγχει ότι το σύστημα δεν χρησιμοποιείται απλώς για την αντικατάσταση υφιστάμενων συνδρομών σε άλλες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας.
Το σύστημα θα συνοδεύεται από λεπτομερή αξιολόγηση για την εκτίμηση του αντίκτυπού του. Τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης θα υποβληθούν στην Επιτροπή από την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Στη βάση αυτή, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΕΕ που καθορίζονται στο Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη και στην ανακοίνωση με τίτλο «Προς μια ευρωπαϊκή κοινωνία των Gigabit».
Ιστορικό
Η ευρυζωνική συνδεσιμότητα έχει στρατηγική σημασία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και καινοτομία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή. Το Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη αναγνωρίζει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της ευρυζωνικότητας και θέτει στόχους για την ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ποσοστό 50% ή περισσότερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα πρέπει να έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητα πάνω από 100 Mbps.
Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη συμπληρώθηκε το 2016 με την ανακοίνωση για την κοινωνία των Gigabit, η οποία ορίζει στόχους συνδεσιμότητας που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2025, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας ικανών να παρέχουν ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps, που αναμένεται να συμβάλει στην ευρεία χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
Στον ευρυζωνικό τομέα, τα μέτρα σχετικά με τη ζήτηση μπορούν να συμπληρώσουν τα μέτρα σχετικά με την προσφορά που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη υποδομών, με την υποστήριξη της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω των υποδομών που αναπτύσσονται. Μεταξύ των μέτρων αυτών σχετικά με τη ζήτηση, τα συστήματα κουπονιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την αύξηση των συνδρομών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες με τη μείωση του κόστους για τους τελικούς χρήστες.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2018 (DESI 2018), η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με την Ελλάδα, ένας από τους κύριους λόγους είναι η τιμή των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η μη εμπιστευτική εκδοχή της παρούσας απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.49935 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον δικτυακό τόπο ανταγωνισμού της Επιτροπής μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου. Στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό δελτίο για τις κρατικές ενισχύσεις «State Aid Weekly e-News» καταχωρίζονται οι νέες αποφάσεις κρατικών ενισχύσεων που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και στην Επίσημη Εφημερίδα.