Την τροπολογία η οποία εξαιρούσε τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εντεταλμένους συμβούλους δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, από το ανώτατο όριο αποδοχών των 4.631 ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Η τροπολογία αφορούσε τις ΔΕΚΟ των οποίων οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στο Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (το λεγόμενο Υπερταμείο) και οι οποίες είτε απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους είτε έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ.
Αποσύροντας την τροπολογία, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έκανε λόγο για προβλήματα διατύπωσης.
Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να τονίζει σε ανακοίνωσή της πως «την ώρα που οι Έλληνες θρηνούν τους νεκρούς τους, η Κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει τις αποδοχές των, διορισμένων από την ίδια, επικεφαλής των ΔΕΚΟ έως και 2850 ευρώ. Η απόσυρση της τροπολογίας, εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, είναι ομολογία ενοχής».
«Η δε κατάθεση της, επιβεβαιώνει ότι ακόμη και αυτές τις στιγμές, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νοιάζονται μόνο για τον κομματικό στρατό τους. Ντροπή!», πρόσθεσε η Ν.Δ.
Για «ντροπολογία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. «Ντροπή! Μέσα στο εθνικό πένθος, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, (ν)τροπολογία για αύξηση του μισθού των δεκάδων προέδρων κ διευθυνόντων συμβούλων των κρατικών εταιρειών, από 4.631, σε 7.483 ευρώ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Σε νεότερη ανάρτησή του, με αφορμή την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Μανιάτης επεσήμανε πως «η ντροπή δεν ξεπλένεται».
Στη συγκεκριμένη τροπολογία αντέδραε και το ΚΚΕ, με τον Περισσό να τονίζει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ξετσιπωσιάς».
Εξάλλου, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς να σχολίασε δηκτικά: «Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση έφερε σήμερα αυτή την τροπολογία για να αυξήσει τους μισθούς προέδρων ΔΕΚΟ. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις ΔΕΚΟ έτσι; Οπότε να τους δώσουμε αυξήσεις αφού όλα πάνε ρολόι!».
«Η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα ‘ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Κερδίζουμε το αύριο’. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το παλιό συνεχίζει να είναι εδώ. Οι πρακτικές και η νοοτροπία του παλιού κυριαρχούν και το αύριο είναι γκρίζο και θαμπό», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.
«Το περιεχόμενο της τροπολογίας και κακοποιήθηκε και η αλήθεια διαστρεβλώθηκε από την αντιπολίτευση», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.
Σε απάντησή του στις αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως «κανένα ψέμα, ούτε ως προς το timing ούτε ως προς το μέγεθος, δεν απαγορεύεται για τη Ν.Δ., προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μικροπολιτικούς της στόχους. Ως προς τη χρονική στιγμή, η Ν.Δ. εκμεταλλεύεται τον πόνο του ελληνικού λαού σε σχέση με ένα άσχετο θέμα. Ως προς το μέγεθος, η Ν.Δ. γνωρίζει, αλλά αποκρύπτει ότι:
- Πολλές ΔΕΚΟ έχουν περάσει στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
- Η ΕΕΣΥΠ αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όχι η κυβέρνηση.
- Το αίτημα για ευελιξία στο μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 3.000 εργαζομένων ή με τζίρο πάνω από 100 εκ. ευρώ) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων τις οποίες για χρόνια ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. εκμεταλλεύονταν με το χειρότερο πελατειακό τρόπο».